Sänkta prognoser och slopade köprekommendationer

Publicerad 2016-05-25 15:01

Aktie Analytikernas snittförväntningar på Ericssons rörelseresultat för helåret 2016 har sänkts med drygt 6 miljarder kronor efter den svaga rapporten för det första kvartalet. Flera av analytikerna har också gått ifrån sin köprekommendation för aktien.

”Det är framförallt på servicesidan alla har tvingats justera ned sina förväntningar rejält. Samtidigt har förtroendet för Ericssons affärsmodell fått sig en knäck, vilket också speglar sig i förväntningar”, säger Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt SME Direkts färska sammanställning av 20 analytikers prognoser har snittestimatet för Ericssons rörelseresultat dragits ned med 25 procent för helåret 2016 och med 39 procent för det andra kvartalet i år, jämfört med snittprognoserna inför rapporten som kom den 21 april.

Under första kvartalet överskuggade ett klart sämre resultat inom affärsområdet Global Services ett bättre resultat än väntat inom Networks.

Analytikerna har nu i snitt justerat ned sina förväntningar på Global Services rörelseresultat på helåret 2016 till 5,9 miljarder kronor, från snittförväntningen inför rapporten på 10,2 miljarder kronor, enligt SME Direkt.

”Man börjar ifrågasätta om det kan bli någon snabb förbättring inom Services och man vill ha bevis på det här var en mer tillfällig nedgång, som bolaget talar om”, säger Lars Söderfjell som tror att det kommer att råda ett vänta och se läge i aktien fram till halvårsrapporten, där man får se åt vilket håll det har gått åt under andra kvartalet.

Ericssons bruttomarginal väntas nu uppgå till 33,2 procent helåret 2016, vilket är en sänkning från de snittförväntningar som gällde inför rapporten då analytikerna räknade med en bruttomarginal på 35,0 procent under 2016.

För det andra kvartalet har estimatet för bruttomarginalen gått ned med närmare 3 procentenheter till 32,4 procent från att inför rapporten legat på 35,2 procent.

På intäktssidan har analytikerkonsensus för helåret 2016 dragits ned med drygt 10 miljarder, eller 4,4 procent, till 235 miljarder kronor.

Förväntningarna på andra kvartalets intäkter har justerats ned 6,2 procent till 56,3 miljarder kronor.

Även för helåren 2017 och 2018 har intäktsestimaten dragits ned, i snitt med omkring 4 procent för respektive år. Snittestimatet för rörelseresultatet har sänkts med 14 procent för 2017 och med 8 procent för 2018, enligt SME Direkt.

Efter rapporten har många analytiker också bytt fot i sin syn på aktien. Nu har omkring 24 procent en köprekommendation på Ericsson, jämfört med 50 procent som rekommenderade köp tidigare.

Ericssonaktien rasade kraftigt i samband med rapporten i april och har den senaste månaden handlats 15-20 procent lägre än kursnivån inför rapporten.

Vid 14.30-tiden på onsdagen stod Ericsson i 64:05 kronor, 19 procent lägre än stängningskursen dagen före rapporten för det första kvartalet.

Ericssonaktiens utveckling de senaste två månaderna:

 

image

 

Källa: Infront