ERICSSON: ISS VILL ÅTERIGEN NEKA STYRELSEN ANSVARSFRIHET - DI

2023-03-15 15:41:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telekombolaget Ericssons styrelse och vd riskerar återigen att nekas ansvarsfrihet efter att ägarrådgivaren ISS, även i år, uppmanar sina kunder att rösta nej på årsstämman.

Det rapporterar Dagens industri.

Ericssons styrelse och vd Börje Ekholm nekades ansvarsfrihet vid fjolårets årsstämma, efter att bland annat ISS gåt ut med sin rekommendation om att rösta nej till ansvarsfrihet.

Historien ser ut att upprepa sig även i år. Enligt Dagens industri rekommenderas nekad ansvarsfrihet för samtliga styrelseledamöter förutom Carolina Dybeck Happe och arbetstagarrepresentanten Annika Salomonsson som båda valdes in i styrelsen förra året.

ISS motiverar sin linje med de regelöverträdelser som Ericsson har gjort sig skyldigt till på senare år. Under 2019 tvingades telekombolaget böta 10 miljarder kronor i en uppgörelse med den amerikanska finansinspektionen.

I början av mars meddelades att Ericsson har nått en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet gällande överträdelser av ett avtal om uppskjutet åtal. Bötesbeloppet på 207 miljoner dollar var ungefär i linje med den avsättning som Ericsson meddelade i januari och vad gäller tidigare förhållanden i Irak uppgav bolaget att det fortsätter utreda fakta i samarbete med myndigheter.Direkt-SE