Ericsson, Nordea och Danske Bank dras in i penningtvättarhärva

Publicerad 2017-03-21 12:38

Penningtvätt Ericsson tog emot pengar av ett centralt bluffbolag i den internationella penningtvätthärvan med ryska rötter som nu avslöjats. På måndagen skrev den danska tidningen Berlingske att även Nordea och Danske Bank i Danmark är indragna i utredningarna om "en internationell penningtvättshärva".

Det skriver Dagens industri och hänvisar till dokument i samband med skandalen, som tidigare knutits till bland andra Nordea och Danske Bank.

Ericsson mottog 1 miljon euro, motsvarande 9,5 miljoner kronor, från Valemont Properties i februari 2014, skriver tidningen. Ericsson bekräftar för Di att betalningen har gjorts.

Summan är den i särklass största bland utbetalningarna för totalt över 20 miljoner kr till svenska mottagare, enligt det internationella journalistnätverket OCCRP:s senaste uppgifter.

Valemont Properties, ett så kallat spökföretag med brittisk hemvist, uppges vara centralt i härvan som nu utreds av myndigheter i Storbritannien, Moldavien, Lettland och Ryssland.

Penningtvätthärvan, på bortåt 170 miljarder kr kopplade till rysk korruption under åren 2010-2014, avslöjades ursprungligen av OCCRP redan 2014.

På måndagen skrev den danska tidningen Berlingske att Nordea och Danske Bank i Danmark är indragna i utredningarna om ”en internationell penningtvättshärva” som omfattar flera miljarder kr.

Enligt tidningen visar efterforskningar av myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien att flera miljarder kr passerat genom danska banker och gått vidare till så kallade skatteparadis, som Seychellerna och Panama.

”Det handlar om transaktioner som är av en så misstänkt karaktär att alla larmklockor borde ringar i bankerna”, säger Lars Krull, seniorrådgivare vid Aalborg Universitet, till tidningen.