Ericssons vd Börje Ekholm.

Kommentar Efter en stark kursuppgång i år är Ericsson på banan igen. Aktiemarknaden har diskonterat både framgångar med 5G och kostnadsnedskärningar och med måndagens stora kontrakt i USA på över 30 miljarder visar Ericsson att tidigare löften nu faktiskt stämmer.

Privata Affärer har här på sajten varit negativt inställd till Ericsson under flera år i spåren av en rad av besvikelser. Nye vd:n Börje Ekholm fick en tung start när bolaget fick visa stora förluster och där olönsamma affärsområden varit en kvarnsten kring halsen.

Och detta har under lång tid varit en hämsko för aktien som halkade ner allt längre och som noterade bottennivåer runt 45-46 kr både hösten 2016 och 2017.

Men under förra året började Christer Gardell och hans riskkapitalbolag Cevian att köpa in sig i Ericsson och har blivit störste ägare tillsammans med Wallenbergsfärens Investor. I det läget i början av 2018 skrev vi senast om Ericsson och kallade bolaget för ”en utmärkt chansaktie”. Och uppgången sedan dess är över 40 procent.

Anledningen till vår optimism var dels Cevians intåg som brukar vara lyckosamma, men också att Ericsson på mobilmässan i Barcelona utlovade att 5G-kontrakt nu är nära förstående med leveranser till att börja med under nästa år.

Och att marknaden nu börjar ta detta på allvar beror naturligtvis också på att detta inte varit fromma förhoppningar från Ericssons sida utan stöds av analytiker, oberoende bedömare och inte minst av kunderna.

Det är nämligen så att datatrafiken i näten är i kraftigt stigande och 5G behövs för att rymma den ökande volymen. Ericsson har uttryckt att bolaget tror på en ökning av datatrafiken med 40 procent årligen fram till 2023 och med den tillväxten blir det naturligtvis intressant för teleoperatörerna att investera i 5G för att dra nytta av tillväxten.

Den uppgång som varit hittills i år har också diskonterat de framgångar med flera 5G-kontrakt som Ericsson presenterat efter halvårsskiftet – därför blir också kursreaktionen mer eller mindre marginell.

Men framgångarna har givetvis också satt avtryck i analytikerkåren. Senast var det amerikanska JP Morgan som i förra veckan ändrade sin rekommendation från neutral till övervikt och höjde riktkursen från 71 till 97 kr. Och som helhet bland analytikerkollektivet har nu Ericsson fler köprekommendationer än motsatsen.

Det stora klippet i Ericsson är sannolikt gjort nu, men aktien har ett positivt momentum i och med stora order plus att delårsrapporterna hittills i år varit positiva överraskningar jämfört med de många besvikelser som levererats under tidigare år.

Därför är det mycket möjligt att Ericsson kan komma att passera nivån 80 kr på vägen fram mot siffrorna för tredje kvartalet som presenteras 18 oktober. Det var två och ett halvt år sedan Ericsson-aktien senast var uppe på dessa kursnivåer.

Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Gästkrönika
Rådgivaren: Därför ska du inte binda boräntan
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Bank
Danske lämnar Ryssland och Baltikum
Börsen
Stängning något uppåt
Resa
Tusenlappar att spara på flygbolagens bisarra prissättningMen i värsta fall blir du stämd
Foto: Hanna Franzén/TT
Reporäntan
SEB: Nästa räntehöjning först i april 2020
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
Lägre inflation än väntat – kronan sjunker kraftigt mot euron
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bankkort
Swedbank höjer valutaväxlingspåslaget på bankkort
Analys
Pareto förutspår risker i verkstaden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bostadsbyggande starkare än väntat
19/2
Trading Direkt: Bostadsmarknaden och Lundin Mining
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Kepler: Lägre kassaflöde ökar osäkerhetenHalverar riktkursen för Oscar Properties
Foto: istockphoto
Analyser
Flera höjda riktkurser bland tisdagens analyser
Foto: Paradox
Rapport
Paradox: Starkt resultat – men höjer inte utdelningen
Börs
Ahlsell på väg att avnoteras
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Rapport
Scandic i nivå med förväntningarna
Bostad
Ovanligt svag bomarknad i januari
Placera
Hernhag: Endast några få pärlor i bemanningsbranschen
Börsen
Danske: Räkna med mer turbulens på börsenKan bli bakslag om något oväntat händer
Räntan
Nykredit: Inga fler räntehöjningar från RiksbankenTar paus i år och nästa
Analys
Nordea: Därför sänker vi H&M till sälj
Analyser
Färska köprekar bland måndagens analyser
Aktie
von Koskull: I år vänder det för NordeaHar själv köpt aktier för 19 miljoner
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
Redeye höjer "rimligt" värde för Fingerprint
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen
Aktietips
Två heta köptips