Ericssons vd Börje Ekholm.

Kommentar Efter en stark kursuppgång i år är Ericsson på banan igen. Aktiemarknaden har diskonterat både framgångar med 5G och kostnadsnedskärningar och med måndagens stora kontrakt i USA på över 30 miljarder visar Ericsson att tidigare löften nu faktiskt stämmer.

Privata Affärer har här på sajten varit negativt inställd till Ericsson under flera år i spåren av en rad av besvikelser. Nye vd:n Börje Ekholm fick en tung start när bolaget fick visa stora förluster och där olönsamma affärsområden varit en kvarnsten kring halsen.

Och detta har under lång tid varit en hämsko för aktien som halkade ner allt längre och som noterade bottennivåer runt 45-46 kr både hösten 2016 och 2017.

Men under förra året började Christer Gardell och hans riskkapitalbolag Cevian att köpa in sig i Ericsson och har blivit störste ägare tillsammans med Wallenbergsfärens Investor. I det läget i början av 2018 skrev vi senast om Ericsson och kallade bolaget för ”en utmärkt chansaktie”. Och uppgången sedan dess är över 40 procent.

Anledningen till vår optimism var dels Cevians intåg som brukar vara lyckosamma, men också att Ericsson på mobilmässan i Barcelona utlovade att 5G-kontrakt nu är nära förstående med leveranser till att börja med under nästa år.

Och att marknaden nu börjar ta detta på allvar beror naturligtvis också på att detta inte varit fromma förhoppningar från Ericssons sida utan stöds av analytiker, oberoende bedömare och inte minst av kunderna.

Det är nämligen så att datatrafiken i näten är i kraftigt stigande och 5G behövs för att rymma den ökande volymen. Ericsson har uttryckt att bolaget tror på en ökning av datatrafiken med 40 procent årligen fram till 2023 och med den tillväxten blir det naturligtvis intressant för teleoperatörerna att investera i 5G för att dra nytta av tillväxten.

Den uppgång som varit hittills i år har också diskonterat de framgångar med flera 5G-kontrakt som Ericsson presenterat efter halvårsskiftet – därför blir också kursreaktionen mer eller mindre marginell.

Men framgångarna har givetvis också satt avtryck i analytikerkåren. Senast var det amerikanska JP Morgan som i förra veckan ändrade sin rekommendation från neutral till övervikt och höjde riktkursen från 71 till 97 kr. Och som helhet bland analytikerkollektivet har nu Ericsson fler köprekommendationer än motsatsen.

Det stora klippet i Ericsson är sannolikt gjort nu, men aktien har ett positivt momentum i och med stora order plus att delårsrapporterna hittills i år varit positiva överraskningar jämfört med de många besvikelser som levererats under tidigare år.

Därför är det mycket möjligt att Ericsson kan komma att passera nivån 80 kr på vägen fram mot siffrorna för tredje kvartalet som presenteras 18 oktober. Det var två och ett halvt år sedan Ericsson-aktien senast var uppe på dessa kursnivåer.

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs