Ericssons vd Börje Ekholm.

Kommentar Efter en stark kursuppgång i år är Ericsson på banan igen. Aktiemarknaden har diskonterat både framgångar med 5G och kostnadsnedskärningar och med måndagens stora kontrakt i USA på över 30 miljarder visar Ericsson att tidigare löften nu faktiskt stämmer.

Privata Affärer har här på sajten varit negativt inställd till Ericsson under flera år i spåren av en rad av besvikelser. Nye vd:n Börje Ekholm fick en tung start när bolaget fick visa stora förluster och där olönsamma affärsområden varit en kvarnsten kring halsen.

Och detta har under lång tid varit en hämsko för aktien som halkade ner allt längre och som noterade bottennivåer runt 45-46 kr både hösten 2016 och 2017.

Men under förra året började Christer Gardell och hans riskkapitalbolag Cevian att köpa in sig i Ericsson och har blivit störste ägare tillsammans med Wallenbergsfärens Investor. I det läget i början av 2018 skrev vi senast om Ericsson och kallade bolaget för ”en utmärkt chansaktie”. Och uppgången sedan dess är över 40 procent.

Anledningen till vår optimism var dels Cevians intåg som brukar vara lyckosamma, men också att Ericsson på mobilmässan i Barcelona utlovade att 5G-kontrakt nu är nära förstående med leveranser till att börja med under nästa år.

Och att marknaden nu börjar ta detta på allvar beror naturligtvis också på att detta inte varit fromma förhoppningar från Ericssons sida utan stöds av analytiker, oberoende bedömare och inte minst av kunderna.

Det är nämligen så att datatrafiken i näten är i kraftigt stigande och 5G behövs för att rymma den ökande volymen. Ericsson har uttryckt att bolaget tror på en ökning av datatrafiken med 40 procent årligen fram till 2023 och med den tillväxten blir det naturligtvis intressant för teleoperatörerna att investera i 5G för att dra nytta av tillväxten.

Den uppgång som varit hittills i år har också diskonterat de framgångar med flera 5G-kontrakt som Ericsson presenterat efter halvårsskiftet – därför blir också kursreaktionen mer eller mindre marginell.

Men framgångarna har givetvis också satt avtryck i analytikerkåren. Senast var det amerikanska JP Morgan som i förra veckan ändrade sin rekommendation från neutral till övervikt och höjde riktkursen från 71 till 97 kr. Och som helhet bland analytikerkollektivet har nu Ericsson fler köprekommendationer än motsatsen.

Det stora klippet i Ericsson är sannolikt gjort nu, men aktien har ett positivt momentum i och med stora order plus att delårsrapporterna hittills i år varit positiva överraskningar jämfört med de många besvikelser som levererats under tidigare år.

Därför är det mycket möjligt att Ericsson kan komma att passera nivån 80 kr på vägen fram mot siffrorna för tredje kvartalet som presenteras 18 oktober. Det var två och ett halvt år sedan Ericsson-aktien senast var uppe på dessa kursnivåer.

Aktiechatt
Hernhag: Fonden jag kastat ut ur min portfölj
Insider
Stefan Persson fyller på portföljenKöpte just H&M-aktier för 850 miljoner
Notering
Här är GW:s nya investering
Börsen
Plusavslutning på fredagsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
SEB: Därför lär kronan dyka i december
Analys
"Oattraktiv värdering trots kursfallet"Carnegie sänker riktkursen
Pension
Experten: Så gör du med pensionssparandet i börsturbulensen
Aktie
Mitsubishi förnekar samtal med ABB
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport UPPDATERAD
Nibe bättre på alla punkter
Rapport
Ökad förlust för Mackmyra efter varm sommar
Aktie
Uppgifter: ABB förhandlar om försäljning av kraftdivisionenAffär kan bli klar nästa vecka
Rapport
Humana höjer resultatet
Rapport UPPDATERAD
Starkt resultat av Balco
Emission
Här är villkoren i Saabs nyemission
Foto: istockphoto
Aktier
Analys: Börsen fortfarande bäst för långsiktiga investerare
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kommentar
Fin tillväxt ger hopp för aktieägare i Storytel
Foto: Thommy Tengborg/TT
Budget
Sänkt "pensionärsskatt" en av få reformer i budgeten
Aktier
Hernhag: Undvik börsens sämsta aktier
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
THQ fortsätter överprestera
Kommentar
Alfredsson: Ambea bra val i defensiv portfölj
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: istockphoto
Analys
Sobis affär: "Smakar det så kostar det"
Aktie
Uppgifter: Gardell överväger större investering i Nordea
Analys
Pareto: Köpläge i Green Landscaping vid kursnedgång
Kommentar
Bottenfiske i G5 EntertainmentInsider och småsparare tankar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Morgan Stanley: Växande utmaningar för MTG