EQT:s vd Christian Sinding.

Aktie EQT förvärvar fastighetsinvesteraren Exeter Property Group för närmare 1,9 miljarder dollar. Det förvärvade bolaget har mer än 10 miljarder dollar i förvaltat kapital. Det framgår av ett pressmeddelande.

EQT Exeter kommer bli en del av affärsområdet EQT Real Assets som för närvarande består av EQT Infrastructure och EQT Real Estate.

”Sammanslagningen accelererar EQT AB:s strategiska tillväxtambition inom Real Estate och skapar en tematisk investeringsplattform med global räckvidd”, skriver EQT.

Exeter är fokuserade på att köpa, utveckla och förvalta fastigheter inom logistik/industri, Life science/kontor och flerfamiljsboenden, huvudsakligen i USA och Europa. Bolaget startade 2006 och har nu 37 lokala kontor.

Den totala köpeskillingen uppgår till 1.870 miljoner dollar, varav motsvarande 800 miljoner dollar består av nyemitterade aktier i EQT och 1.070 miljoner dollar i kontant vederlag.

EQT AB kommer att förvärva 100 procent av aktierna i förvaltningsbolaget Exeter Property Group och 25 procent av carried interest, i utvalda och befintliga fonder. EQT kommer dessutom ha rätt till 35 procent av ”carried interest” från framtida fonder, vilket är i linje med EQT:s befintliga policys, heter det.

”Transaktionen är i linje med EQT AB:s strategiska och finansiella mål och förväntas ha positiv påverkan på EQT AB:s vinst i 2021”, skriver riskkapitalföretaget.

Under 2020 förväntas Exeter generera intäkter på 135 miljoner dollar och 80 miljoner dollar i ebitda exklusive carried interest.

Den föreslagna köpeskillingen väntas motsvara en ebitda-multipel i storleksordningen 15 på löpande basis vid slutförandet av transaktionen.

”Med sin värdeskapande investeringsmodell, ett av de starkaste resultaten inom value-add real estate globalt sett och kanske viktigast av allt, en kultur som bygger på de anställda och hög prestation, är vi helt i synk. Det gläder mig att välkomna Ward och Exeters team till EQT-familjen och vi ser fram emot att arbeta tillsammans och ta EQT Exeter till nästa nivå”, säger EQT:s vd Christian Sinding.

Att Exeters vd och grundare Ward Fitzgerald samt övriga aktieägare inom Exeters ledningsgrupp kommer att erhålla 65 procent av köpeskillingen i form av nyemitterade stamaktier i EQT AB skapar en hög grad av gemensamt incitament, heter det.

Ward Fitzgerald och övriga aktieägare inom Exeters ledningsgrupp går samman med EQT AB och ingår lock-up-avtal på motsvarande villkor som för existerande EQT partners.

Fonderna förvaltade av TA Associates, som äger runt 40 procent av Exeter, kommer erhålla 25 procent av sin ersättning i form av nyemitterade EQT-stamaktier vilka inte kommer att vara föremål för lock-up.

Förvärvet av Exeter kommer inte innebära några förändringar i de finansiella målen. Den sammanslagna real estate-plattformen förväntas växa snabbare än de privata marknadernas långsiktiga tillväxttakt och med en ebitda-marginal i linje med övriga EQT-koncernen.

Transaktionen är föremål för sedvanliga fullföljandevillkor, inklusive konkurrensgodkännanden samt vissa fondinvesterares medgivanden. Fullföljande förväntas enligt EQT ske under det andra kvartalet 2021.

Chatt
Hernhag: Tre chansaktier att köpa just nu"Ett cykliskt bolag värt att hålla koll på"
Placera
Fondförvaltarna: Bättre börsläge i höst"Tillverkningsindustrin mest intressant"
Börsen
Tillväxtaktier förlorare på fredagsbörsen
Aktier
Electrolux klättrar på listan över de mest blankade aktierna på börsen
5/3
Trading Direkt: Ökad börsspänning efter Fed-chefens tal
Aktie
Arnhult går in i Nyfosa"Lär bli uppköpt"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Ankarinvesterare minskar i Thunderful
Aktie
Stockholmsbörsen straffar MTGFår böta två årsavgifter
Foto: istockphotoi
Köptips
Carnegie: Köp smyckesbolaget
Aktie
Nordea och Kepler höjer riktkurserna för Norwegian Finans
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna steg mest i februari
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Foto: 2020 CQ-Roll Call, Inc.
Fed
Powell: Inflationen inte tillräcklig för räntehöjning
Aktier
Förvaltarens senaste köpTre nya aktier in i Carnegie Småbolagsfond
Foto: isockphoto
Råvaror
Oljepriset stiger på uppgifter om utebliven produktionsökning
Kommentar
Kommentar: Det lär bli tuff strid om Bank NorwegianHandlas klart över budkursen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Blankning
Blankning i Electrolux på historiskt hög nivå
ETF
Forumaktier i ny ETFFokus på aktier som diskuteras i sociala medier
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M inleder Q2 med fjärdedel av butikerna tillfälligt stängda
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Aktier
Norska privatspararnas aktiefavoriter i februari
Fonder
Mangold betalar tillbaka fond-kickbacks till kunderna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Aktier
Nya regler för utdelning från finländska aktierDu måste själv ansöka om att få pengar tillbaka