Aktie Riskkapitalbolaget EQT:s infrastrukturfond EQT Infrastructure VI köper 60 procent av det italienska telekombolaget Wind Tres mobil- och fasttelefonnätverk. Det framgår av ett pressmeddelande.

Wind Tre-köpet innebär att Hongkongbaserade CK Hutchison knoppar av det italienska telekombolagets infrastrukturtillgångar och säljer dessa till EQT, i linje med vad Bloomberg News rapporterade i slutet av april. Rykten i saken framkom dock redan i januari, då initiala samtal ska ha förts mellan EQT och CK Hutchison.

EQT-aktien handlades upp 0,7 procent vid 13-tiden på fredagen.

Transaktionen ger bolaget, som alltså är nybildat genom avknoppningen, ett värde på 3,4 miljarder euro, motsvarade 38,2 miljarder kronor. EQT:s intresse för telekominfrastruktur kan konstateras ha ökat på senare tid. I mars lades ett bud på det amerikanska mastbolaget Radius värt omkring 3 miljarder dollar. Bud har också lagts på sydkoreanska SK Shieldus.

CK Hutchison äger utöver italienska Wind Tre även den svenska mobiloperatören Tre. För omkring en månad sedan rapporterade Financial Times att CK Hutchison har planer på att slå samman verksamheter i Sverige och Danmark med Telenor som ett led i att driva på en konsolidering i Europas telekommarknad.

EQT Infrastructure VI är i och med affären investerad till 15-20 procent. Affären villkoras av myndighetsgodkännande och väntas färdigställd inom sex till nio månader.