Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Demokratiska republiken Kongo

2023-03-23 08:30:00

JCHX, en gruventreprenör, har beställt flera Epiroc lastare, gruvtruckar och borriggar, inklusive servicesupport, för användning i Kipushigruvan i Haut-Katanga-provinsen i södra Demokratiska republiken Kongo, där zink, koppar, germanium och silver kommer brytas. Efter decennium av produktion stängdes gruvan 1994 för underhåll. Förra året påbörjades arbetet med att återöppna gruvan och målet är att produktionen påbörjas i slutet av 2024.

Utrustningsordern är värderad till cirka MSEK 175 och bokades i det första kvartalet 2023. 

"Vi ser fram emot att stödja JCHX i att göra verksamheten vid Kipushi-gruvan så säker och produktiv som möjligt", säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef.

"JCHX har varit kund till Epiroc i många år, både i Afrika och Europa, och vi är glada över att fortsätta leverera innovativa lösningar som kommer att hjälpa till att optimera verksamheten vid Kipushi", säger Sami Niiranen, Chef för Epirocs Underground-division.

Youcheng Wang, Chef för JCHX:s International-division, kommenterar: "Från teamet på frontlinjen till koncernens huvudkontor så sätter Epiroc högsta prioritet på denna utrustningsorder, också när det gäller teknisk support på plats".

Den beställda utrustningen, som tillverkas i Örebro, inkluderar Scooptram ST14 lastare, Minetruck MT42 gruvtruckar, och Simba produktionsborriggar. Scooptram- och Minetruck-maskinerna kommer att utrustas med Epirocs telematiksystem Certiq, som möjliggör intelligent övervakning av maskinprestanda och produktivitet i realtid, och med Epirocs Rig Control System, RCS, som gör dem redo för automation och fjärrstyrning.

Kipushi-gruvan ägs av Kipushi Corporation, ett samriskbolag mellan Ivanhoe Mines i Kanada och Gécamines, ett statligt gruvbolag i Demokratiska republiken Kongo. Gruvan kommer att drivas med ren och förnybar vattenkraft.

Leverans påbörjas inom kort och fortsätter fram till början av 2024. 

[image] Epirocs lastare Scooptram ST14 är del av ordern från JCHX Mining and Construction

För mer information kontakta:
Ola Kinnander, Presschef 
070 347 2455 
media@epiroc.com

Epiroc är en global produktivitetspartner för gruv- och infrastrukturkunder och accelererar transformationen mot ett hållbart samhälle. Med banbrytande teknologi utvecklar och tillhandahåller Epiroc innovativ och säker utrustning som borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg för ovanjords- och underjordsapplikationer. Bolaget erbjuder också förstklassig service och annan eftermarknadssupport samt lösningar för automation, digitalisering och elektrifiering. Epiroc har sitt säte i Stockholm, hade intäkter på 50 miljarder kronor under 2022, och har cirka 17 000 passionerade medarbetare som stödjer och samarbetar med kunder i cirka 150 länder. Mer information finns på www.epirocgroup.com/se. 

Cision