Epiroc vinner sin största automationsorder någonsin för att skapa världens största autonoma gruva med Roy Hill

2023-03-14 08:30:00

Epiroc tillkännagav (https://www.epirocgroup.com/se/media/corporate-press-releases/2023/20230112-epiroc-stodjer-roy-hill-i-slutskedet-av-projekt-for-att-skapa-varldens-storsta-autonoma-gruva) den 12 januari 2023 att det tillsammans med ASI Mining kommer att fortsätta stödja Roy Hills järnmalmsgruva i Pilbara-regionen i västra Australien i utvecklingen av en autonom gruvtruckslösning som är interoperabel och skalbar oavsett tillverkare. Epiroc har nu fått en betydande order för detta projekt, det största hittills för automationsarbete.

Ordern som bokats under det första kvartalet 2023 är värderad till cirka MSEK 500. Detta omfattar endast en del av de 96 gruvtruckar som till slut kommer att konverteras. Ytterligare order relaterade till projektet kommer att bokas i framtiden. Projektet beräknas pågå till 2024. 

"Vi är väldigt glada över att stödja Roy Hill i arbetet med att skapa världens största enskilda autonoma gruva", säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef. "Fördelarna för både säkerhet och produktivitet kommer att vara betydande".

"Roy Hill, med ledning av Ordförande Gina Rinehart AO, är en sann pionjär och kommer att sätta en ny guldstandard för autonom gruvdrift ovan jord. Vårt team som arbetar med detta gör ett utmärkt jobb", säger Jose Sanchez, chef för Epirocs Surface-division.

Epiroc, tillsammans med ASI Mining, förser Roy Hill med banbrytande autonom teknologi och använder en noggrant planerad och kundcentrerad utrullningsplan. 

Som tidigare kommunicerats är Roy Hills produktionsverifieringsfas klar och autonoma gruvtruckar kör redan dygnet runt i en autonom driftzon och interagerar säkert med två grävmaskiner och flera andra fordon vid korsningar samt vid på- och avlastningsplatser. Den helautomatiserade flottan uppfyller uppsatta säkerhets- och produktivitetsmått och uppnår högre produktivitet än den konventionella gruvtrucksflottan, vilket varit ett centralt mål för projektet. 

Projektets nästa fas innebär att antalet autonoma gruvtruckar kommer att öka kontinuerligt från mars 2023 och under resten av året. Flottan kommer till slut att bestå av 54 Caterpillar-truckar och 42 Hitachi-truckar. Dessutom kommer över 200 andra modifierade fordon att interagera autonomt med de autonoma gruvtruckarna.  

Roy Hill är en järnmalmsgruva i Pilbara-regionen i västra Australien. Dess driftcentral i Perth integrerar samtliga delar av verksamheten.

Epiroc äger 34% av USA-baserade ASI Mining.  

[image] Vid Roy Hills driftcentral i Perth, Australien

För mer information kontakta:
Ola Kinnander, Presschef 
070 347 2455 
media@epiroc.com

Epiroc är en vital del av ett hållbart samhälle och en global produktivitetspartner för gruv- och infrastrukturkunder. Med banbrytande teknologi utvecklar och tillhandahåller Epiroc innovativ och säker utrustning som borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg för ovanjords- och underjordsapplikationer. Bolaget erbjuder också förstklassig service och annan eftermarknadssupport samt lösningar för automation, digitalisering och elektrifiering. Epiroc har sitt säte i Stockholm, hade intäkter på 50 miljarder kronor under 2022, och har cirka 17 000 passionerade medarbetare som stödjer och samarbetar med kunder i cirka 150 länder. Mer information finns på www.epirocgroup.com/se. 

Cision