Epiroc stödjer Roy Hill i slutskedet av projekt för att skapa världens största autonoma gruva

2023-01-12 08:30:00

Beskedet följer en framgångsrik tvåårig testfas. Epiroc, tillsammans med automationsspecialisten ASI Mining, har sedan 2020 arbetat med Roy Hill (https://www.epirocgroup.com/se/media/corporate-press-releases/2020/20200212-epiroc-och-asi-mining-tecknar-avtal-med-roy-hill-i-australien-om-att-automatisera-gruvtrucksflotta) i Australien för att utveckla en autonom gruvtruckslösning som är interoperabel och skalbar oavsett tillverkare.

Projektets produktionsverifieringsfas är klar och 10 gruvtruckar har redan konverterats till förarlös drift med hjälp av ASI Minings trafiklednings- och automationssystem Mobius som möjliggör navigering av gruvans virtuella karta och kommunikation med andra fordon från driftcentralen i Perth. Den helautomatiserade flottan uppfyller de uppsatta säkerhets- och produktivitetsmåtten och uppnår högre produktivitet än den konventionella gruvtrucksflottan, vilket var ett centralt mål för projektet under de senaste två åren. 

De autonoma gruvtruckarna kör dygnet runt i en autonom driftzon och interagerar säkert med två grävmaskiner och flera andra fordon vid korsningar samt vid last- och avlastområden. 

Projektets expansion innebär att antalet autonoma gruvtruckar kommer att växa stadigt från mars 2023 under resten av 2023. Flottan kommer att bestå av 54 Caterpillar-truckar och 42 Hitachi-truckar. Dessutom kommer över 200 andra fordon att interagera med de autonoma gruvtruckarna. 

"Det banbrytande automationsarbetet tillsammans med Roy Hill och ASI Mining de senaste åren har varit framgångsrikt och mycket spännande", säger Epirocs VD och koncernchef Helena Hedblom. "Teamet som arbetar med detta gör ett fantastiskt jobb. Vi ser fram emot att samarbeta med Roy Hill för att skapa världens största autonoma gruva som kommer att medföra betydande fördelar för både säkerhet och produktivitet".

Roy Hill är ett järnmalmsgruvprojekt i Pilbara-regionen i västra Australien. Dess driftcentral i Perth integrerar samtliga delar av verksamheten. 

"Roy Hill är i en stark position för att fortsätta sin övergång till autonom gruvtruckdrift tidigt detta år och våra team vid gruvsajten och vid driftcentralen i Perth är proffs inom autonom verksamhet," säger Roy Hills VD Gerhard Veldsman. 

Epiroc äger 34% av USA-baserade ASI Mining.  

[image] Vid Roy Hills driftcentral

För mer information vänligen kontakta:
Ola Kinnander, Presschef 
070 347 2455 
media@epiroc.com

Epiroc är en vital del av ett hållbart samhälle och en global produktivitetspartner för gruv- och infrastrukturkunder. Med banbrytande teknologi utvecklar och tillhandahåller Epiroc innovativ och säker utrustning som borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg för ovanjords- och underjordsapplikationer. Bolaget erbjuder också förstklassig service och annan eftermarknadssupport samt lösningar för automation, digitalisering och elektrifiering. Epiroc har sitt säte i Stockholm, hade intäkter på 40 miljarder kronor under 2021, och har mer än 15 500 passionerade medarbetare som stödjer och samarbetar med kunder i över 150 länder. Mer information finns på www.epirocgroup.com/se. 

Cision