Rekordstor skillnad i elpris

Publicerad 2011-11-15 11:49

Elkunder i södra Sverige står inför en kostnadschock i och med de nya elpriserna. På måndagen noterades rekordstor skillnad mellan elpriset för södra Sverige och genomsnittet för riket.

Södra Sverige är förloraren med det nya systemet för elpriser, där en tidigare gemensam marknad har ersatts av fyra elprisområden. Måndagen innebar största prisskillnaden hittills – nästan 16 öre eller 38 procent högre – mellan dagspriset för elkunderna i södra Sverige som stannade på 56 öre/kWh och det genomsnittliga så kallade systempriset.

Det skriver Dagens Industri i dag. Enligt beräkningar från elrådgivaren Bergen Energi innebär de nya priserna en kostnadsökning på runt 1 500 kr på årsbasis för en normal villaägare med elvärme i södra Sverige. För större företag handlar det om mångmiljonbelopp.

Elprisområdena har väckt starka protester från näringslivsföreträdare i södra Sverige, bland andra Sydsvenska handelskammaren som kräver att reformen rivs upp.

Nu riktar kraftbolaget Eon kritik mot statliga Svenska Kraftnät.

”Redan när Barsebäck stängdes 1999 borde Svenska Kraftnät ha börjat förbereda sig på att stärka elbalansen i södra Sverige. Tio år har gått till spillo. Tyvärr dröjer det därför alldeles för länge innan de orättvisa effekterna av prisområdesindelningen som drabbar elkunderna i södra Sverige kan lösas”, säger Torbjörn Larsson, presstalesperson på Eon.

Hitta det bästa elpriset hos Compricer.