ENZYMATICA: COLDZYME BLOCKERAR OMIKRON ENLIGT NY FORSKNING (NY)

2022-06-23 11:47:58

(Tillägg: mer text från pressmeddelandet från stycke fem samt kommentar från vd och kursreaktionen i Enzymaticas aktie)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Enzymatica meddelar att bolagets produkt Coldzyme blockerar omikronvirus enligt ny forskning.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Nya data från en pågående in-vitro-studie visar att Enzymaticas munspray Coldzyme blockerar omikronviruset från att binda till mänskliga celler. Detta indikerar att Coldzyme skulle kunna få en viktig roll mot många olika typer av coronavirus, inklusive flera varianter av SARS-CoV-2", heter det.

Coldzyme är en CE-märkt medicinteknisk produkt som behandlar och lindrar förkylning. Produkten säljs i Sverige, Island och Storbritannien under varumärket Coldzyme och på cirka 30 marknader under andra varumärken.

"Det behövs mer arbete innan det går att fastställa effekten hos människor, men vi anser att de här in-vitro-resultaten är mycket intressanta", säger doktor Doris Wilflingseder som är professor i infektionsbiologi vid Innsbrucks medicinska universitet i en kommentar till pressmeddelandet.

Enligt vad Enzymaticas vd Claus Egstrand uppger för Nyhetsbyrån Direkt finns det utifrån den studie som bolaget hänvisar till på torsdagen ingen möjlighet att ta med påståendet om att Coldzyme blockerar omikronvirus i varumärkningen för produkten.

"Det är väldigt troligt att vi kan visa det, men tills dess att vi har visat det har vi inte visat det och det är därför vi är lite försiktiga. Sedan måste vi följa regelverk och sådant också", säger Claus Egstrand till Direkt.

Enzymatica hade vid lunchtid på torsdagen stigit med 73 procent till 7:23 kronor.Direkt-SE