Ilija Batljan, vd och grundare av SBB.

Aktie Skulle aktieägarna i Entra acceptera tisdagens propå från SBB skapas ett av Nordens absolut största bolag sett till fastighetsvärde. Entras styrelse meddelade dock på eftermiddagen att den inte kommer att rekommendera budet till aktieägarna och att det finns fler intressenter.

”Min chef är aktieägarna och jag tycker detta är ett attraktivt bud för såväl SBB:s som Entras aktieägare. Nu har vi presenterat vårt bud, låt oss se vad de andra eventuellt har att komma med”, säger Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt efter beskedet från Entras styrelse att den inte kommer att rekommendera SBB:s bud.

På Oslobörsen steg Entras aktie på budbeskedet från SBB och när beskedet att styrelsen inte kommer att rekommenderas budet och att det finna andra aktörer med i bilden, stack aktien upp ytterligare till dryga 173 norska kronor, att jämföra med SBB:s bud på motsvarande 165 norska kronor. På Stockholmsbörsen var investerarna kyligare mot SBB, vars aktie handlades ner omkring drygt 3 procent.

”Unik affär”

Enligt Ilija Batljan innebär den föreslagna affären att SBB kan öka fastighetsvärdet kraftigt och stärka förvaltningsresultatet, samtidigt som bolaget tar sig närmare det hett eftertraktade målet om en BBB+ rating.

”Det är kombinationen av de här tre punkterna som gör affären unik”, säger han och tillägger att ”vi förväntar oss en högre rating som ett resultat av transaktionen redan på kort sikt”.

Vilka risker investerarna på börsen tycks se med affären vill han inte kommentera men konstaterar att ”historiskt har våra aktieägare haft nytta av våra affärer och jag är övertygad om att den här affären skapar värde för våra aktieägare”.

”Skapar stor europeisk spelare”

Skulle affären gå i lås så har Ilija Batljan lyckats skapa ett av Nordens största fastighetsbolag på kort tid. Men som milstolpe placerar vd:n tisdagens föreslagna affärs strax bakom Hemfosa-affären, som han menar var vad som gjorde måndagens bud möjligt.

”Vi fördubblade vårt fastighetsbestånd och skapade en stor nordisk spelare. Med den här transaktionen tar vi nästa steg och skapar en stor europeisk spelare”, säger Ilija Batljan som menar at den nya kostymen skulle öppna dörren på allvar till de globala kapitalmarknaderna.

Genom affären väntas bolaget uppnå synergieffekter om cirka 260 miljoner kronor per år, varav 200 från refinansiering och optimering av kapitalstrukturen som bedöms kunna nås med bolagets nuvarande kapitalkostnad. Skulle kreditbetyget höjas till BBB+ tidigare än väntat kan synergierna möjligen bli större än så enligt vd:n som konstaterar att finansiering är fastighetsbranschens råvara och det som ofta kan skapa värde.

Diskussion under tio dagar

Enligt Ilija Batljan har diskussionerna med Entras styrelse pågått de senaste tio dagarna, och dagens bud är en höjning från ett tidigare bud som avvisats. Entras styrelse skriver i sin kommentar till budet att den inte vare sig medgivit eller medverkat i SBB:s offentliggörande, och rekommendationen till aktieägarna, där den norska staten och statens pensionsfond syns högst upp i ägarlistan, kommer att utebli.

”Jag känner mig alltid trygg med att alla aktieägare vill maximera resultat och hållbarhet och jag tycker att det här är ett attraktivt förslag i båda avseendena”, säger Ilija Batljan till Direkt.

 

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"