Enron: Bara dåligt omdöme

Publicerad 2007-11-20 10:29

De åtalade Enroncheferna må ha haft dåligt omdöme men de bröt inte mot lagen. Det var advokaternas linje när det var dags för deras slutplädering i Enronmålet. I Enronkonkursen försvann motsvarande 300 miljarder kronor.

Ken Lays och Jeffrey Skillings försvarare uppmanade juryn att tillbakavisa åklagarnas påstående att Lay och Skilling, företagets två högsta chefer, ljugit under utredningen som skulle bringa ordning i kaoset efter Enrons sammanbrott för 2001.

– Bolaget bröt ihop men inte på grund av bedrägeri, sade Lays advokat Bruce Collins.

Skilling är åtalad för 28 fall av sammansvärjning, bedrägeri och insiderhandel. Lays åtal omfattar sex fall av bedrägeri och sammansvärjning.

Dan Petrocelli, som försvarar Lay, sade att åklagarna förvridit fakta och trakasserat vittnen för att skapa fällande bevis mot hans klient.

– Historien har skrivits om en hel del de senaste fem åren och det har skett en hel del omskrivning i denna domstol, sade Petrocelli.

Houstonbaserade energiföretaget Enrons sammanbrott, den största konkursen i USA:s historia, sände en chockvåg genom finansvärlden. Innan dess var det ett hyllat företag som förnyat energihandeln.

Enron var USA:s sjunde största börsbolag när det gick i konkurs, sedan ett omfattande redovisningsfusk avslöjats 2001. Företaget hade i flera år dolt miljarder dollar i skulder via diverse transaktioner med externa företag.

Över 40 miljarder dollar, cirka 300 miljarder kronor, försvann och tiotusentals amerikaner förlorade sina jobb.

Flera andra Enrondirektörer och fyra tidigare direktörer i finansbolaget Merrill Lynch har redan dömts för delaktighet i skandalen.

(TT)