Börs En enkät bland professionella investerare gjord av Bloomberg visar att amerikanska S&P 500-indexet ska ner ytterligare och att det värsta ännu inte är bakom oss.

Enkäten, som besvarats av drygt 1000 professionella investerare, visar att få tror att botten är nådd. Närmare bestämt så tror bara 4 procent att eländet nu är över.

Mediansvaret antyder däremot att S&P ska ner till nivån 3 500 innan årsskiftet. Det innebär en nedgång med ytterligare 10 procent jämfört med fredagens stängningsnivå på 3 901. Skulle det bli verklighet skulle det innebära en sammanlagd nedgång på 27 procent jämfört med toppen i januari.

– Jag tror fortfarande att det värsta ännu inte ligger bakom oss. Det är en envis dimma av negativt sentiment därute, säger Savita Subramanian på Bank of America till Bloomberg.

Men mitt i allt elände finns det ändå de som är optimistiska. Kristina Hooper på Invesco anser att en ekonomisk nedgång redan är inprisad i aktiekurserna samtidigt som hon inte tror att det kommer att bli så illa som befarat.

– Sentimentet är väldigt negativt vilket stödjer åsikten om att vi är nära botten, säger hon till Bloomberg.