Eniro klarar inte lånen – utesluter inte rekonstruktion

Publicerad 2016-10-28 08:19

Rapport (uppdaterad) Eniros nya vd Örjan Frid utesluter inte att nuvarande bankförhandlingar stupar och att sökbolaget därför behöver försättas i rekonstruktion. Det säger han till nyhetssajten Breakit.

”Vi jobbar och tror att vi ska få till en lösning, men jag kan inte utesluta att vi tvingas sätta bolaget i rekonstruktion. Jag är inte säker på att vi kommer klara av detta. Det är sex olika banker och de är inte helt samspelta. Det finns olika viljor i konsortiet”, säger han.

Styrelsen för Eniro har enligt fredagens kvartalsrapport inlett förhandlingar med ett bankkonsortium om totalt sex banker, som tillsammans lånat ut 1.465 miljoner kronor. Målet är att få till mildare villkor.

Örjan Frid konstaterar till Breakit att Eniro ”har för höga lån i förhållande till de intäkter som verksamheten genererar. Amorteringskraven är för tuffa och under andra kvartalet nästa år kommer vi inte att klara av att betala”.

I rapporten flaggas för ett styrelseförslag inför nästa årsstämma om att ingen utdelning till Eniros preferensaktier (eller stamaktier) ska utgå.

Eniros preferensaktie var ned 44 procent, till 145 från 258 kronor, efter 20 minuters handel på Stockholmsbörsen på fredagen (i nedgången finns även en på fredagen avskild kvartalsvis utdelning på 12 kronor).

Stamaktien var ned cirka 15 procent till drygt 37 öre per aktie, motsvarande ett börsvärde på drygt 150 miljoner kronor (oräknat preferensaktierna, som är 1 miljon till antalet).

Minskad vinst

Eniros rapporterade ebitda-resultat blev 104 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2016 (3 kv 2015: 134).

Försäljningen uppgick till 488 miljoner kronor för perioden, en minskning med 18 procent från fjolårets 593 miljoner.

Följ stamaktien här:

{Chart} 

Följ preferensaktien här:

{Chart}