Rykande färska köptips

Publicerad 2013-02-25 08:16

Aktietips Veckans nummer av Börsveckan mynnar ut i tre köprekommendationer: inkassobolaget, it-konsulten och bemanningsbolaget.

Callcenter- och inkassobolaget Transcom, bemanningsbolaget Proffice och First North-listade it-konsulten Diadrom anses köpvärda, medan teleoperatören Millicom, IT-konsulten Prevas och belysningskoncernen Fagerhult får rådet avvakta.

Utöver dessa analyseras bland annat värmepumpbolaget Nibe utan klar rekommendation, industrigrossisten OEM – ”fullvärderad”, ”klen potential” – och nätsporthandlaren Sportamore – ”neutral”.

Köprekommendationen för Transcom bottnar i god organisk tillväxt, stigande marginaler och fortsatta strukturåtgärder som stärker bilden av ett lovande turnaround-case.

”När väl Frankrike är ute ur böckerna, och insatta effektiviseringsåtgärder i övriga delar av koncernen börjar ge effekt, kan resultatet snabbt fjädra uppåt”, skriver Börsveckan och väger in chansen till en utdelning av inkassoverksamheten i affärsområdet CMS till aktieägarna i den upprepade köprekommendationen.

Bemanningsbolaget Proffice: 2013 är ett förlorat år då engångskostnader för ett sparprogram och garantilöner kommer att fortsätta tynga resultatet första halvåret efter ett svagt 2012, ”men till nästa år borde dessa poster rensas ut och effekten av sparprogrammet synas mycket tydligare”.

Börsveckan väljer därför att ge Proffice en ny chans, och höjer rådet till köp efter bokslutet.

Det tredje köprådet ger Börsveckan för it-bolaget Diadrom, som är nischat mot ”industriell diagnostik”, exempelvis utrustning för att upptäcka vad felet är på bilar – detta klarar inte en bilmekaniker av idag, eftersom personbilar kan innehålla över 50 datorer som måste samverka. Diadrom är verksamt på denna växande marknad, och omsättningen har vuxit kraftigt under lönsamhet. Aktien är lågt värderad, förmodligen på grund av en skuggtillvaro på First North, och rådet blir köp. Risker finns, bland annat ett stort bilbranschberoende, men bolaget har klarat sig bra även under lågkonjunkturen.

För Millicom svajade tillväxten betänkligt under fjolårets sista kvartal, vilket kan vara en stormsvala som varslar om sämre tider. Börsveckan avvaktar.

Prevas är lågt värderad och har stor förbättringspotential. Börsveckan tycker emellertid ändå att det finns ”bättre kort att spela i sektorn” och väljer att avvakta.

Fagerhult tyngdes i fjol av en stor exponering mot Europa, och av företagets sencykliska karaktär. Aktien har gått svagt, men Börsveckan ser ingen vändning i sikte.

Nibe får som sagt ingen klar rekommendation, men Börsveckan konstaterar att förvärv, något bolagets starka balansräkning medger, kan elda på kursen. Tidningen oroas samtidigt något av marknadsnedgången på 30 procent för paradområdet värmepumpar under det andra halvåret 2012. Detta kan vara ett tecken på att den svenska värmepumpsmarknaden blivit mättad, ”och i så fall riskerar marginalerna att hamna under press framöver”. Nibe sätter dock sitt hopp till när det blir dags att byta ut gamla värmepumpar om några år.

OEM har en ”klen potential”, skriver Börsveckan i sin rubrik för kontraktstillverkaren, vars aktie anses fullvärderad på ett års sikt: man kan argumentera för att OEM i en normal marknad ska värderas till kanske 14 gånger vinsten, vilket i så fall lämnar en potential på 10-15 procent från dagens nivåer, men där är vi inte riktigt än, resonerar Börsveckan.

Näthandelsentreprenören Jan Friedmans – Tretti, Netonnet – senaste projekt Sportamore växer visserligen ”så det knakar”, men konkurrensen är stentuff och det gäller att hålla tempot uppe de kommande åren för att dagens värdering ska göra. Bolagets omsättningsmål, 800 miljoner kronor 2016, förutsätter 50 procents tillväxt per år. Klarar bolaget det med en marginal på gissningsvis 4 procent ska aktien dubblas från dagens nivåer, då rörelsen värderas till 5 gånger rörelseresultatet vid ett sådant scenario.

Mot det står att vinsten ligger fyra år framåt, samt ökande konkurrens och därmed förknippad marginalpress. Beaktat risker och möjligheter landar Börsveckan i en neutral rekommendation för Sportamore.