En tillväxtpärla som levererar

Publicerad 2016-10-26 06:57

Kommentar Nyttobakteriebolaget Biogaia levererade en kanonrapport på tisdagen. Långsiktiga investerare behåller aktien, men frågan är hur stor uppsida som finns kvar mer kortsiktigt. Kurstrenden är i vart fall tydligt uppåt sedan i våras.

Biogaia gick som tåget under tredje kvartalet. Försäljningen steg med 19 procent och vinsten per aktie ökade från 1,49 kr till 2,02 kr. Justerar vi för det numera avknoppade forskningsbolaget IBT var fjolårskvartalets nettovinst 1,19 kr per aktie, så det var en rejäl resultatförbättring i år.

Främst är det försäljningen i Europa och Asien som går bra, men det är glädjande att återförsäljaren i Brasilien har vänt upp efter ett svagt första halvår.

Biogaia fortsätter att investera i nya produkter och lanseringstakten ska öka. Under 2017 räknar probiotikabolaget men att se resultaten av det arbetet.

Biogaias finansiella mål är en uthållig rörelsemarginal på minst 30 procent under fortsatt stark tillväxt med ökade investeringar i forskning, produktutveckling, varumärkesuppbyggnad och försäljningsorganisation. Aktien är förstås rätt högt värderad, men det är inte konstigt då Biogaia är en tillväxtpärla med höga marginaler.

Vinsten ligger nu på ca 8 kr per aktie och den lär stiga till över 9 kr per aktie under 2017. P/e-talet faller därmed från 35 till knappt 30. Det är kanske inte är för högt så länge tillväxten över tid är fin, men kursen har vänt ned tidigare kring 300 kr och aktien är inte långt därifrån nu.

Långsiktiga investerare behåller aktien, men frågan är hur stor uppsida som finns kvar mer kortsiktigt. Kurstrenden är i vart fall tydligt uppåt sedan i våras.