Vårbudgeten Regeringens vårbudget präglas av pandemin och handlar till stor del om förlängda och förstärkta krisåtgärder mot pandemin för att rädda jobben. Men en hel del gröna satsningar finns också med. 

På torsdagsmorgonen släppte regeringen vårbudgeten. Men finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) berättade redan på onsdgskvällenom innehållet i budgeten i en inlägg på DN Debatt.

”I 2021 års vårproposition föreslår regeringen förlängda och förstärkta krisåtgärder mot pandemin och dess konsekvenser, samt förstärkningar av den gröna ekonomiska återstarten för att jobba Sverige ur krisen och bygga samhället starkare och mer hållbart”, skriver ministrarna.

De konstaterar att det i spåren av pandemin vuxit fram en tudelning inom näringslivet.

”Medan industrin är tillbaka på samma nivåer som före pandemin är situationen alltjämt mycket svår för branscher som besöksnäring, kultursektorn och hotell och restaurang”.

De pekar också på att läget på arbetsmarknaden är fortsatt allvarligt. Men en sak som enligt regeringen räddar jobb är vaccination. Därför tillförs nu ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och ersättning till regionernas arbete med att genomföra vaccinering.

Dessutom tillförs ytterligare två miljarder kronor för att ersätta kostnader för uppskjuten vård och för vård av patienter med covid-19. Den storskaliga testningen och smittspårningen förstärks med ytterligare 1,65 miljarder kronor.

När det gäller karensersättning för den som måste stanna hemma på grund av covid-symptom så avser regeringen förlänga detta tills vaccinationsmålet är uppnått. Det gäller även undantaget för läkarintyg. 

När det gäller näringsliv och kultur förlängs och förstärks ett stort antal krisåtgärder, bland annat omställningsstödet, nedstängningsstödet, omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och flera andra åtgärder som lyfter av kostnader från drabbade företag, skriver ministrarna på DN Debatt.

Skolan får nya medel till extraundervisning och andra insatser, bland annat möjlighet för sistaårselever i gymnasiet att delta i lovskola.

Det andra huvudtemat i vårbudgeten är klimatkrisen.

”Klimatomställningen och arbetet för biologisk mångfald prioriteras i återhämtningen. Sverige ska bli ett fossilfritt föregångsland och omställningen till en fossilfri och cirkulär ekonomi är nödvändig för att Sverige ska uppnå sina miljö- och klimatmål och för de globala målen i bland annat Agenda 2030”, skriver ministrarna och föreslår en rad åtgärder.

Bland annat ska godstransporter på järnväg få förstärkt miljökompensation. Dessutom får regionerna en miljard kronor för att upprätthålla kapaciteten i kollektivtrafiken under pandemin och nästa steg föreslås tas för att införa ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige.

”Pandemin kommer att påverka Sverige under lång tid. Såväl restriktioner som krisåtgärder kommer att behövas ytterligare en tid, men nu lägger vi också grunden för att bygga Sverige starkare efter pandemin. Vi ska jobba Sverige ur krisen tillsammans och bygga samhället starkare och mer hållbart än före pandemin”, avslutar Magdalena Andersson (S) och Åsa Lindhagen (MP).

Foto: Copyright (c) 2016 safriibrahim/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Kryptobolag lockade aktiespararna i aprilMen kursraketen såldes av på bred front
Analyser
Här är torsdagens många nya köprekar
BNP
Analytiker: BNP tillbaka på förkrisnivå"Det var verkligen starka siffror"
Konjunktur
Kraftigare BNP-ökning än väntat
Börsen
Uppåt på börsen
Rapport
Nordea slog förväntningarna
Rapport
Skanska krossade vinstförväntningarnaMen intäkter och orderingång kom in under prognoserna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons intäkter under förväntan
Rapport
Nordnet i linje med preliminärt resultatIntäkterna steg kraftigt
Rapport
Actic pressas av pandeminNettoomsättningen föll 40 procent
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Danske: Bostadsrättspriser upp i Stockholm
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Intrum: Positiv trend för alla segment
Rapport
Ica strax under förväntan"Pandemin fortsätter att påverka verksamheten"
Rapport
Tobii delar upp bolagetNuvarande vd lämnar posten efter avknoppning
FED
Powell: Ännu inte dags att diskutera nedtrappningar
Fed
Fed sitter still i båtenMen ser ökad ekonomisk aktivitet i takt med att vaccinationerna fortskrider
Rapport
Apple krossade förväntningarna
Rapport
Bättre än väntat för Facebook
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street
Fonder
Så agerade fondspararna i aprilSverige- och globalfonder lockade medan grön energi kastades ut
Foto: Copyright (c) 2010 Pincasso/Shutterstock. No use without permission.
Placera
Danske Bank: "Potential på sikt men hög risk just nu""Minska vikten i portföljen"
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Electrolux vd "inte förvånad" över resultatet"Kör på övertid i maxfart"
Aktie
Holländare ny vd för SAS
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Konjunktur
SHB: Arbetslösheten på förkrisnivåer först i slutet av 2023