Hernhag: En notering med misstänkt lockande värdering

Publicerad 2017-11-08 06:58

Notering Lojalitetsprogrambolaget Awardit ska noteras på First North den 5 december. Bolaget är en nischad operatör för företag som vill lägga ut driften av kundklubbar och kundlojalitetsprogram.

Trevligt nog är teckningskursen 28 kr jämnt och inget teckningsintervall. Det innebär ett börsvärde på 140 miljoner kr. För det får vi en aktie med en direktavkastning på 7,7 procent baserat på årets genomförda utdelning samt ett p/e-tal på 12,7 räknat på vinsten efter skatt 2016.

Awardit skriver på en sida i memorandumet att man gett höjd utdelning till sina aktieägare varje år sedan 2009, men i tabellen på nästa sida går det att hitta ett år med oförändrad utdelning och ett annat år med liten sänkning. Historiken är bra oavsett.

Nettoomsättningen har utan förvärv vuxit från 10,8 miljoner år 2009 till 41,4 miljoner 2017. Det motsvarar en genomsnittlig tillväxt på imponerande 21 procent. I år har intäkterna och vinsten fortsatt att öka. Rörelsemarginalen under årets första halvår minskade något till fina 32,8 procent.

Det är ovanligt med bolag som går till börsen med historik av både snabb tillväxt och hög direktavkastning tack vare stigande utdelning. De flesta bolag som ska börslistas har ingen tydlig historik över utdelningen och siffrorna låter nästan lite för bra.

Vårens utdelning var 2,17 kr per aktie. Utifrån att de befintliga aktieägarna säljer aktierna till en så hög direktavkastning som 7,7 procent verkar de inte räkna med någon stor och snabb utdelningstillväxt framöver. De flesta bolag med omkring så hög direktavkastning brukar snarare riskera en sänkning, särskilt i lågräntetider när de stabila utdelarna på börsen delar ut motsvarande 3-5 procent av aktiekursen.

Awardit har inga långfristiga skulder. Endast befintliga aktier värda 18,6 miljoner kr ingår i introduktionserbjudandet. Med alla fina siffror i ryggen lär erbjudandet kunna tecknas fullt och aktien gå bra, även om det inte finns ankarinvesterare eller någon stor bank eller nätmäklare som håller i introduktionen.

Ett förvärv har presenterats under hösten och Awardit ser också stor potential i att EU-direktivet PSD2 öppnar upp för bankkunders data till tredje part om kunden så önskar det.

Sammantaget introduceras Awardit till en misstänkt låg värdering, även om den framtida konkurrenssituationen kan hårdna. Rådet blir att teckna om du litar på att bolaget får fortsatta framgångar.