Aktier Wall Street-legendaren Joel Greenblatt försöker genom sin magiska formel hitta bra företag till fyndpriser. Den ökar med andra ord chansen att få tag i välskötta bolag som handlas till relativt låg värdering. Men formeln går också att applicera på Stockholmsbörsen.

Det är i ”En liten bok som slår aktiemarknaden” som Greenblatt lyfter fram en magisk formel. När du väl förstår hans enkla strategi och hans magiska formel kan du kraftigt förbättra avkastningen på ditt aktiesparande. I den nya svenska upplagan av boken finns dessutom ett efterord av Privata Affärers Marcus Hernhag som tittat närmare på hur Greenblatts magiska formel står sig när det gäller investeringar på Stockholmsbörsen.

Hernhag skriver att Greenblatts formel historiskt lyckas med att ge god avkastning både i USA och i Sverige. För Stockholmsbörsens del har den magiska formeln mellan 2013 och 2017 gett 22,0 procent om året i avkastning med utdelningarna återinvesterade, medan indexet endast avkastat 14,3 procent årligen.

Hernhag skriver:

Fördelen med den magiska formeln är att den inte är absolut, utan relativ. Det innebär att vi inte siktar mot ett visst avkastningstal eller en viss vinstmultipel för att avgöra var gränsen går. Istället ska vi utifrån kriterierna i formeln ranka aktierna och bolagen och välja de med bästa rankingkombinationen.

Den magiska formeln är effektiv, men kräver att du är aktiv. Du ska omplacera årligen och använda formeln under flera år för att få överavkastning jämfört med börsindex.

Precis som för amerikanska aktier vill vi för svenska aktier hitta en bra så kallad screener, en tjänst som räknar och rankar åt oss. Det är klart tidseffektivast. Borsdata.se har en enkel och smidig sådan screener så vi slipper göra allt jobb själva.

Underlaget till de teoretiska affärerna är de tio svenska aktier som årligen rankat bäst utifrån Greenblatts magiska formel. Vi kan välja annat antal aktier om vi vill. Finansbolag och kraftbolag ingår inte, i enlighet med bokens utgångspunkt, men finns som tillval.

Då årsboksluten kommer i januari och februari går det inte att göra en ny årlig ranking vid årsskiftet, utan den årliga rankingen och aktiebyten har istället gjorts per den 1 mars varje år. Den magiska formeln har från och med 2003 gett 22 procent om året i avkastning fram till mars 2017, medan Stockholmsbörsen gett 14 procent om året.

Uppenbarligen lönar det sig att välja billigare aktier och inte bara de populäraste eller allra största bolagen. Går vi igenom affärerna bakom avkastningen ser vi att nästa alla bolag bara är med ett år. Vid det årliga bytet byts de flesta eller alla ut, men många bolag återkommer vartannat år och liknande.

De aktier som återkommer oftast i vårt test är läkemedelsbolaget Astra Zeneca, IT-konsulten HiQ, byggbolaget JM, husvagnstillverkaren Kabe, IT-konsulten Novotek, byggbolaget Skanska och bemanningsbolaget Uniflex. Detta mätt från och med 2001. Vi ser också att vi får ökad avkastning med endast aktier som klassas med Large Cap och klart sämre om vi använder formeln endast på de minsta bolagen.

Att välja Large Cap-bolagen på Stockholmsbörsen med Greenblatt-formeln är tydligen den bästa kombinationen utifrån historiken. Nu är det ingen garanti för framtiden, men ett gott råd.

Har du redan en fungerande aktiestrategi tycker jag inte du ska kasta dig över den magiska formeln. Däremot bör du börja använda den mer och mer som vägvisare och komplement. Det ökar uppenbarligen chanserna till god avkastning.

Not: Ovanstående är ett förkortat och något omarbetat utdrag av Marcus Hernhags efterord i Greenblatts ”En liten bok som slår aktiemarknaden”. Boken kan du köpa här.

Aktiechatt
Hernhag: Ett härligt bolag men en "sjukt dyr" aktie
Börsen
Börsveckan avslutades med uppgång
Spara
Här är aktörerna som höjt sparräntorna
Wall Street
Blytung veckoavslutning på Wall Street
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Aktie
Ikeasfären fortsätter att öka i H&M
Olja
Avtal om lägre Opec-produktion lyfter oljan
Sektor
Tobaksjätte går in i cannabisbolagAltria köper 45 procent av Cronos
PPM
Dags för årets miljardregn över premiepensionsspararnaOrdinarie fondhandel fördröjs
7/12
Trading Direkt om dagens rejäla börsåterhämtning
Starbreeze
Första AP-fonden kommenterar kollapsen i StarbreezeHade investerat 700 miljoner i bolaget
Notering
Så går det för Q-linea i börspremiären
Bostad
Fler mäklare räknar med fallande bostadspriser
Skatt
Optimera skatten på värdepappersaffärer innan årsskiftet
Aktie
Volvos vd räknar med god efterfråganPrognosen i oktober var för "konservativ"
Insider
Familjen Lundin fortsätter att öka i Lundin Petroleum
Fed
Fed kan komma att bromsa räntehöjningarna nästa år
Emission
Xspray tog in 92 miljoner
Placera
Blecher spår börsuppgång 2019 trots vinstfall
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kommentar
Aggressiva tillväxtmål i Batljans SBB
Foto: istockphoto
Bostad
SCB: Spretig utveckling för småhuspriserna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boräntan
Swedbank: Striktare bolåneregler har inte påverkat hushållen
Analys
Morgan Stanley ser cyklisk risk för fordonssektorn
Insiders
Rekordhög insideraktivitet i novemberMånga passar på och fyndköper
Foto: istockphoto
Aktietips
Tre heta köptips
Foto: istockphoto
2019
Danske tror på starkt börsår 2019
Aktie
Autoliv reserverar 1,9 miljarder för eventuella EU-böter
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Konsekvent dyrare el i söderDagspriset kan skilja på 50 procent