Aktier Wall Street-legendaren Joel Greenblatt försöker genom sin magiska formel hitta bra företag till fyndpriser. Den ökar med andra ord chansen att få tag i välskötta bolag som handlas till relativt låg värdering. Men formeln går också att applicera på Stockholmsbörsen.

Det är i ”En liten bok som slår aktiemarknaden” som Greenblatt lyfter fram en magisk formel. När du väl förstår hans enkla strategi och hans magiska formel kan du kraftigt förbättra avkastningen på ditt aktiesparande. I den nya svenska upplagan av boken finns dessutom ett efterord av Privata Affärers Marcus Hernhag som tittat närmare på hur Greenblatts magiska formel står sig när det gäller investeringar på Stockholmsbörsen.

Hernhag skriver att Greenblatts formel historiskt lyckas med att ge god avkastning både i USA och i Sverige. För Stockholmsbörsens del har den magiska formeln mellan 2013 och 2017 gett 22,0 procent om året i avkastning med utdelningarna återinvesterade, medan indexet endast avkastat 14,3 procent årligen.

Hernhag skriver:

Fördelen med den magiska formeln är att den inte är absolut, utan relativ. Det innebär att vi inte siktar mot ett visst avkastningstal eller en viss vinstmultipel för att avgöra var gränsen går. Istället ska vi utifrån kriterierna i formeln ranka aktierna och bolagen och välja de med bästa rankingkombinationen.

Den magiska formeln är effektiv, men kräver att du är aktiv. Du ska omplacera årligen och använda formeln under flera år för att få överavkastning jämfört med börsindex.

Precis som för amerikanska aktier vill vi för svenska aktier hitta en bra så kallad screener, en tjänst som räknar och rankar åt oss. Det är klart tidseffektivast. Borsdata.se har en enkel och smidig sådan screener så vi slipper göra allt jobb själva.

Underlaget till de teoretiska affärerna är de tio svenska aktier som årligen rankat bäst utifrån Greenblatts magiska formel. Vi kan välja annat antal aktier om vi vill. Finansbolag och kraftbolag ingår inte, i enlighet med bokens utgångspunkt, men finns som tillval.

Då årsboksluten kommer i januari och februari går det inte att göra en ny årlig ranking vid årsskiftet, utan den årliga rankingen och aktiebyten har istället gjorts per den 1 mars varje år. Den magiska formeln har från och med 2003 gett 22 procent om året i avkastning fram till mars 2017, medan Stockholmsbörsen gett 14 procent om året.

Uppenbarligen lönar det sig att välja billigare aktier och inte bara de populäraste eller allra största bolagen. Går vi igenom affärerna bakom avkastningen ser vi att nästa alla bolag bara är med ett år. Vid det årliga bytet byts de flesta eller alla ut, men många bolag återkommer vartannat år och liknande.

De aktier som återkommer oftast i vårt test är läkemedelsbolaget Astra Zeneca, IT-konsulten HiQ, byggbolaget JM, husvagnstillverkaren Kabe, IT-konsulten Novotek, byggbolaget Skanska och bemanningsbolaget Uniflex. Detta mätt från och med 2001. Vi ser också att vi får ökad avkastning med endast aktier som klassas med Large Cap och klart sämre om vi använder formeln endast på de minsta bolagen.

Att välja Large Cap-bolagen på Stockholmsbörsen med Greenblatt-formeln är tydligen den bästa kombinationen utifrån historiken. Nu är det ingen garanti för framtiden, men ett gott råd.

Har du redan en fungerande aktiestrategi tycker jag inte du ska kasta dig över den magiska formeln. Däremot bör du börja använda den mer och mer som vägvisare och komplement. Det ökar uppenbarligen chanserna till god avkastning.

Not: Ovanstående är ett förkortat och något omarbetat utdrag av Marcus Hernhags efterord i Greenblatts ”En liten bok som slår aktiemarknaden”. Boken kan du köpa här.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra aktier att köpa efter rasetOch en aktie han själv köpt i veckan
Börsen
Återhämtningen kom av sigÅrets uppgång utraderad
Trading Direkt 12/10
Se experterna om börsraset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Skatt
Nu kan du betala kvarskatten med Swish
Bok
Så lyckas du med dina aktieaffärer
Fonder
”Gör som Buffett – köp och behåll”
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Värderingen fundamentalt överskattad
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Säljstartpriser har slutat sjunka i nyproduktionen
Analys
SEB tvärvänder om Magnolia BostadSänker från köp till sälj
Notering
Shurgard till börsen nästa veckaTeckningskurs i botten av intervallet
Börsfallet
Chefsstrategen: Börsfallet troligen bara en tillfällig korrektion
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Fed
Trump: Börsraset är Feds fel
Notering
Skyhög teckningsgrad för StenocareCannabisbolaget övertecknades tusentals procent
Analys
"Ta rygg på köksbolagets vd"DI: Aktien kan nå 70 kr innan nyår
Foto: istockphoto
Kommentar
Börsfallet: Är det roliga slut nu?
Foto: istockphoto
Aktie
Tradedoubler rusade efter hävt handelsstopp
Blankning
Aktierna som blankarna flockas kring
Foto: Bertil Ericson/TT
Analys
"Kappahls strukturella problem här för att stanna"
Fed
Trumps nya känga: Larvigt vad Fed håller på med
Aktier
Aktierna som tar mest stryk på börsen
Analys
Carnegie ser solid utveckling för G5 EntertainmentInleder bevakning med köpråd
Analyser
Flera färska köprekar bland dagens analyser
Foto: istockphoto
Inflation
Högre inflation bäddar för räntehöjning i decemberKronan stärktes efter inflationsbeskedet
Bostad
Här är länen där villapriserna stiger mest
Bostad
Allt fler mäklare tror på stigande bopriser
Aktier
Morgan Stanleys europeiska aktiefavoriter