Aktier Wall Street-legendaren Joel Greenblatt försöker genom sin magiska formel hitta bra företag till fyndpriser. Den ökar med andra ord chansen att få tag i välskötta bolag som handlas till relativt låg värdering. Men formeln går också att applicera på Stockholmsbörsen.

Det är i ”En liten bok som slår aktiemarknaden” som Greenblatt lyfter fram en magisk formel. När du väl förstår hans enkla strategi och hans magiska formel kan du kraftigt förbättra avkastningen på ditt aktiesparande. I den nya svenska upplagan av boken finns dessutom ett efterord av Privata Affärers Marcus Hernhag som tittat närmare på hur Greenblatts magiska formel står sig när det gäller investeringar på Stockholmsbörsen.

Hernhag skriver att Greenblatts formel historiskt lyckas med att ge god avkastning både i USA och i Sverige. För Stockholmsbörsens del har den magiska formeln mellan 2013 och 2017 gett 22,0 procent om året i avkastning med utdelningarna återinvesterade, medan indexet endast avkastat 14,3 procent årligen.

Hernhag skriver:

Fördelen med den magiska formeln är att den inte är absolut, utan relativ. Det innebär att vi inte siktar mot ett visst avkastningstal eller en viss vinstmultipel för att avgöra var gränsen går. Istället ska vi utifrån kriterierna i formeln ranka aktierna och bolagen och välja de med bästa rankingkombinationen.

Den magiska formeln är effektiv, men kräver att du är aktiv. Du ska omplacera årligen och använda formeln under flera år för att få överavkastning jämfört med börsindex.

Precis som för amerikanska aktier vill vi för svenska aktier hitta en bra så kallad screener, en tjänst som räknar och rankar åt oss. Det är klart tidseffektivast. Borsdata.se har en enkel och smidig sådan screener så vi slipper göra allt jobb själva.

Underlaget till de teoretiska affärerna är de tio svenska aktier som årligen rankat bäst utifrån Greenblatts magiska formel. Vi kan välja annat antal aktier om vi vill. Finansbolag och kraftbolag ingår inte, i enlighet med bokens utgångspunkt, men finns som tillval.

Då årsboksluten kommer i januari och februari går det inte att göra en ny årlig ranking vid årsskiftet, utan den årliga rankingen och aktiebyten har istället gjorts per den 1 mars varje år. Den magiska formeln har från och med 2003 gett 22 procent om året i avkastning fram till mars 2017, medan Stockholmsbörsen gett 14 procent om året.

Uppenbarligen lönar det sig att välja billigare aktier och inte bara de populäraste eller allra största bolagen. Går vi igenom affärerna bakom avkastningen ser vi att nästa alla bolag bara är med ett år. Vid det årliga bytet byts de flesta eller alla ut, men många bolag återkommer vartannat år och liknande.

De aktier som återkommer oftast i vårt test är läkemedelsbolaget Astra Zeneca, IT-konsulten HiQ, byggbolaget JM, husvagnstillverkaren Kabe, IT-konsulten Novotek, byggbolaget Skanska och bemanningsbolaget Uniflex. Detta mätt från och med 2001. Vi ser också att vi får ökad avkastning med endast aktier som klassas med Large Cap och klart sämre om vi använder formeln endast på de minsta bolagen.

Att välja Large Cap-bolagen på Stockholmsbörsen med Greenblatt-formeln är tydligen den bästa kombinationen utifrån historiken. Nu är det ingen garanti för framtiden, men ett gott råd.

Har du redan en fungerande aktiestrategi tycker jag inte du ska kasta dig över den magiska formeln. Däremot bör du börja använda den mer och mer som vägvisare och komplement. Det ökar uppenbarligen chanserna till god avkastning.

Not: Ovanstående är ett förkortat och något omarbetat utdrag av Marcus Hernhags efterord i Greenblatts ”En liten bok som slår aktiemarknaden”. Boken kan du köpa här.

Aktiechatt
Hernhag: Börsens tre bästa investmentbolag
Analyser
Här är fredagens analyser
Pension
"Soffliggarfonden" drar ner risken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vinstvarning
Vinstvarning från Oscar Properties
Börsen
Femte uppgångsdagen i rad på börsen
Fond
Sparekonomen om haussade teknikfonden"Byggt en bra story kring Core Ny Teknik"
Bostad
Fastighetsmäklaren: Prisförväntningarna ovanligt negativa
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Förlust för Fingerprint
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Opus slog analytikernas resultatprognoser
Elpris
Efter elchocken i januari – risk för fortsatt höga elpriser
Analys
Pareto: För låga förväntningar på Evolution GamingHöjer riktkurs och rekommenderar köp
Rapportsäsongen
Experterna om rapporterna: Klart godkänt jämfört förväntningarna”Cykliska bolag vinnare”
Analys
Zalando rasar efter halverad riktkurs
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Öresund har sålt hela innehavet i Internationella Engelska Skolan
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Nibe höjer utdelningen
Rapport
Bättre resultat än väntat för SaabMen utdelningen sänks
Foto: istockphoto
Fonder
Ny fart på techfonderna
Försäkring
Se till att ha rätt försäkringsskydd på sportlovsresan
Foto: istockphoto
Bostad
SBAB: Så mycket sjunker bopriserna de närmaste årenMen osäkerheten är stor
Makro
Oväntat svaga USA-siffror gör räntehöjning osannolik
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
DNB: Så stor kan Tele2:s extrautdelning bli
Foto: istock
Valuta
JP Morgan skapar egen digital valuta
Olja
Oljan på årshögsta
Analyser
Flera banker sänker Veoneer
Aktietips
Två heta köptipsOch två aktier du kan vänta med
Event
Nu är anmälan till Stora Placeringskvällen öppen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansrabatten 16,7 procent