Aktier Wall Street-legendaren Joel Greenblatt försöker genom sin magiska formel hitta bra företag till fyndpriser. Den ökar med andra ord chansen att få tag i välskötta bolag som handlas till relativt låg värdering. Men formeln går också att applicera på Stockholmsbörsen.

Det är i ”En liten bok som slår aktiemarknaden” som Greenblatt lyfter fram en magisk formel. När du väl förstår hans enkla strategi och hans magiska formel kan du kraftigt förbättra avkastningen på ditt aktiesparande. I den nya svenska upplagan av boken finns dessutom ett efterord av Privata Affärers Marcus Hernhag som tittat närmare på hur Greenblatts magiska formel står sig när det gäller investeringar på Stockholmsbörsen.

Hernhag skriver att Greenblatts formel historiskt lyckas med att ge god avkastning både i USA och i Sverige. För Stockholmsbörsens del har den magiska formeln mellan 2013 och 2017 gett 22,0 procent om året i avkastning med utdelningarna återinvesterade, medan indexet endast avkastat 14,3 procent årligen.

Hernhag skriver:

Fördelen med den magiska formeln är att den inte är absolut, utan relativ. Det innebär att vi inte siktar mot ett visst avkastningstal eller en viss vinstmultipel för att avgöra var gränsen går. Istället ska vi utifrån kriterierna i formeln ranka aktierna och bolagen och välja de med bästa rankingkombinationen.

Den magiska formeln är effektiv, men kräver att du är aktiv. Du ska omplacera årligen och använda formeln under flera år för att få överavkastning jämfört med börsindex.

Precis som för amerikanska aktier vill vi för svenska aktier hitta en bra så kallad screener, en tjänst som räknar och rankar åt oss. Det är klart tidseffektivast. Borsdata.se har en enkel och smidig sådan screener så vi slipper göra allt jobb själva.

Underlaget till de teoretiska affärerna är de tio svenska aktier som årligen rankat bäst utifrån Greenblatts magiska formel. Vi kan välja annat antal aktier om vi vill. Finansbolag och kraftbolag ingår inte, i enlighet med bokens utgångspunkt, men finns som tillval.

Då årsboksluten kommer i januari och februari går det inte att göra en ny årlig ranking vid årsskiftet, utan den årliga rankingen och aktiebyten har istället gjorts per den 1 mars varje år. Den magiska formeln har från och med 2003 gett 22 procent om året i avkastning fram till mars 2017, medan Stockholmsbörsen gett 14 procent om året.

Uppenbarligen lönar det sig att välja billigare aktier och inte bara de populäraste eller allra största bolagen. Går vi igenom affärerna bakom avkastningen ser vi att nästa alla bolag bara är med ett år. Vid det årliga bytet byts de flesta eller alla ut, men många bolag återkommer vartannat år och liknande.

De aktier som återkommer oftast i vårt test är läkemedelsbolaget Astra Zeneca, IT-konsulten HiQ, byggbolaget JM, husvagnstillverkaren Kabe, IT-konsulten Novotek, byggbolaget Skanska och bemanningsbolaget Uniflex. Detta mätt från och med 2001. Vi ser också att vi får ökad avkastning med endast aktier som klassas med Large Cap och klart sämre om vi använder formeln endast på de minsta bolagen.

Att välja Large Cap-bolagen på Stockholmsbörsen med Greenblatt-formeln är tydligen den bästa kombinationen utifrån historiken. Nu är det ingen garanti för framtiden, men ett gott råd.

Har du redan en fungerande aktiestrategi tycker jag inte du ska kasta dig över den magiska formeln. Däremot bör du börja använda den mer och mer som vägvisare och komplement. Det ökar uppenbarligen chanserna till god avkastning.

Not: Ovanstående är ett förkortat och något omarbetat utdrag av Marcus Hernhags efterord i Greenblatts ”En liten bok som slår aktiemarknaden”. Boken kan du köpa här.

Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Foto: istock
Kryptovaluta
Bitcoin på högsta nivån på 15 månader
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Börsen
Nedåt på börsen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Danskes tidigare tillförordnade vd får gå på dagen
Foto: istockphoto
Fonder
Många Indienfonder har gått bättre än index
Asien
Avvaktande i Asien inför veckans G20-möte
Aktie
Karo Pharma i mångmiljardaffärSka ta in pengar i nyemission
FED
Trump: Powell kommer att göra det rätta med styrräntan
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
SBAB: Fortsatt stort underskott på bostäderVarnar för ytterligare utlåningsrestriktioner
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten
Riksbanken
Danske: Färre kunder tror att Riksbanken höjer räntan
Bostad
Analytiker: Från stabilisering till uppåtgående priser på bomarknaden
Analys
Nordea ser stora tillväxtmöjligheter i NolatoSätter köprek på aktien
Analys
Pareto: Essity för högt värderad efter stark kursutvecklingSlopar köprekommendationen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i majHög volym och prisuppgång ett styrketecken
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skatt
Regeringen vill sänka pensionärsskatten nästa år