En köpvärd kvartett

Publicerad 2012-04-10 08:58

Done, Stora Enso, Meda och Hennes & Mauritz är en köpvärd kvartett aktier. Det anser Börsveckan som samtidigt tvekar när det gäller  Rottneros, Kappahl, Astrazeneca och Jays.

Done fortsätter att redovisa goda vinster och i och med att digital media ökar finns det goda förutsättningar att behålla en hög tillväxt, tror Börsveckan. Aktien handlas till ett p/e-tal på 7 och det anses klart köpvärt.

Utsikterna för massabolaget Rottneros har förbättrats i år, men Börsveckan ställer sig tveksam till om bolaget tjänar tillräckligt mycket pengar för att försvara nuvarande värdering. Årets förmodade vinst räcker inte för att kompensera för de förluster som uppstår under perioder av lågkonjunktur och
redan nästa år finns det risk för förlustsiffror igen, skriver tidningen i analysen som mynnar ut i rekommendationen avvakta.

Stora Enso går på offensiven i Kina och det kan bli bra, tror Börsveckan som behåller sitt köpråd på aktien. Värderingen kan tyckas vara aningen hög, men direktavkastningen ligger på över 5 procent och företagsledningens beslutskraft inger förtroende, lyder motiveringen.

Meda är en av årets förloraraktier och förra rapporten innehöll en kalldusch i form av högre framtida marknadsföringskostnader. Men Börsveckan tycker att värderingen och direktavkastningen är okej och ändrar inte det gällande köprådet, åtminstone inte nu.

Riskerna i Kappahls balansräkning är för höga och aktiens uppgång på 15 procent sedan årsskiftet utgör ett bra läge att kliva av aktien, menar Börsveckan.

”Man vet aldrig hur pass länge den svaga marknaden håller i sig och det finns betydligt bättre alternativ i klädsektorn som tar bättre höjd för en fortsatt svag marknad, som till exempel MQ och H&M”, skriver tidningen i analysen som slutar med rådet avvakta.

H&M brukar alltid anses vara köpvärd på lång sikt. Börsveckan tycker att det nu även finns anledning att äga aktien i det korta perspektivet. Innevarande kvartal har börjat bra och prognoserna för nästa års tillväxt kan komma att skruvas upp och det kan i så fall ”utgöra en trigger för aktien”.

Astra Zeneca har en hög utdelning men är i övrigt en kall aktie. Det finns ingen vinsttillväxt att tala om och Börsveckan har svårt att se varför det låga p/e-talet ska förändras.

”Det har varit lågt länge och lär så förbli. Vi är neutrala till aktien”, heter det om Astrazeneca.

First North-noterade Jays, som utvecklar och säljer musikhörlurar, har medvind. Men det bär Börsvecken emot att hoppa på aktien efter en uppgång på 170 procent under kort tid. Tidningen pekar på att värderingen ligger på 140 miljoner kronor medan bolaget inte ens säljer för 50 miljoner kronor.

Börsveckan har även svårt att se några unika konkurrensfördelar hos Jays, bortom den tillfälliga hajp som finns kring bolagets produkter. Avvakta blir rådet.