Handlare samlas i en grupp på New York-börsens handelsgolv den 4 oktober 2022.

Börsen Fondförvaltarna kapar exponeringen mot USA, visar Bank of Americas globala enkätundersökning. Nu uppger en fjärdedel av förvaltarna att de underviktar amerikanska aktier – den högsta noteringen sedan oktober 2005. 

Kapitalallokeringen till USA bland världens fondförvaltare kollapsade i januari, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som tagit del av Bank of Americas globala enkätundersökning Global Fund Manager Survey. 

Förvaltarna som deltar i enkäten ansvarar tillsammans för tillgångar till ett värde av 772 miljarder dollar, motsvarande drygt 8 000 miljarder kronor. 

I den färska enkätundersökningen uppger nästan en fjärdedel av förvaltarna, 39 procent, att de underviktar amerikanska aktier. Det är den högsta nivån sedan oktober 2005, skriver Reuters. 

Samtidigt framgår det att investerarna blivit positiva till europeiska aktier. Förvaltarna har nu en nettoövervikt på 4 procent i aktier inom euroområdet, vilket kan jämföras med en nettoundervikt på 10 procent i december, rapporterar nyhetsbyrån vidare. 

Dessutom fortsätter investerarna att satsa på tillväxtmarknaderna och ökade i januari nettoövervikten till 26 procent, vilket är den högsta noteringen sedan juni förra året.