”En av börsens tillväxtstjärnor”

Publicerad 2017-02-08 00:15

Aktietips Medicinteknikbolaget Cellavision rusade på rapporten i går. Den försiktige investeraren avvaktar därför en lite längre svacka, medan offensiva tillväxtplacerare köper på första bästa kursrekyl. Bolaget går trots allt strålande, finanserna är starka och kurstrenden är uppåt.

Återigen har jag och andra fått ångra vi inte äger aktier i Cellavision. Det som fick aktien att rusa 12,7 procent under tisdagen var inte främst det fjärde kvartalets siffror.

De var förvisso fina då nettoomsättningen ökade med 18 procent och rörelsevinsten med 32 procent. Cellavision säljer det mesta i dollar och euro och hade valutamedvind detta kvartal, men valutajusterad var försäljningen upp 14 procent.

Det som fick fart på Cellavisions aktie var att orderingången under början av 2017 varit så bra att vd Zlatko Rihter nu förväntar sig en mycket stark omsättningstillväxt under första kvartalet. Medicinteknikbolagets alla geografiska regioner går bra och växer kraftigt utan hjälp av förvärv och valutor.

Bolaget är nästan ensamma på sin marknad för digitala system för rutinanalys av blod och andra kroppsvätskor inom sjukvården. Cellavisions största konkurrent är enligt egen utsago användandet av manuella mikroskop, som fortfarande är det klart vanligaste för medicinteknikbolagets potentiella målgrupp.

Under 2016 var Cellavisions försäljning upp med hyggliga 11 procent. Vinsten växte till 2,51 kr per aktie och p/e-talet är därmed 44, vilket är väldigt högt jämfört med fjolårets tillväxt. Det starka första kvartalet i år är nu inräknat i aktiekursen och vi vet att bolagets efterfrågan svänger lite från en tid till annan.

Den försiktige investeraren avvaktar därför en lite längre svacka, medan offensiva tillväxtplacerare köper på första bästa kursrekyl. Bolaget går trots allt strålande, finanserna är starka och kurstrenden är uppåt.