Europa Risken för att en bubbla på sikt håller på att växa fram på euroområdets finansmarknader har ökat märkbart, men å andra sidan har finansmarknadscykeln i USA visat att en centralbank är rätt kapabel att effektivt bekämpa framväxande bubblor.

”Trots det bedömer vi det som osannolikt att ECB skulle intervenera”, skriver Commerzbank-ekonomen Michael Schubert i ett kundbrev på måndagen.

Han noterar att framväxande bubblor på finansmarknaderna och klimatförändringarna har ett antal likheter. I båda fallen är det en process som utvecklas under flera år, och först efter många år eller till och med årtionden senare visar sig de negativa konsekvenserna, om än extrema.

”Detta kan endast förhindras genom att ingripa i ett tidigt skede”, konstaterar Michael Schubert.

Frank Elderson, medlem av ECB:s direktion, berörde dessa likheter i ett tal vid BIS-konferensen ”Den Gröna Svanen” i början av juni. Han förklarade att den gröna svanen till slut bara är en speciell variant av sin svarta broder. Medan den senare generellt beskriver en oväntad och osannolik händelse med extrem ekonomisk och finansiell påverkan, så definieras den gröna svanen som en potentiell, systemisk finansiell kris som härrör från klimatrelaterade risker.

Enligt Commerzbank-ekonomen gör ECB-ledamoten det fullkomligt klart att det inte är något alternativ för ECB att städa upp efteråt när det gäller gröna svanar, men han saknar ett sådant tydligt åtagande från ECB när det gäller förebyggande interventioner i händelse av en svart svan.

”Detta är farligt eftersom uppdaterade estimat över den finansiella cykeln visar att det finns risk för att en bubbla byggs upp på de finansiella marknaderna i euroområdet, som så småningom brister, har ökat märkbart”, enligt Michael Schubert, som tillägger att detta är kortsiktigt eftersom deras estimat också signalerar att det skulle vara en effektiv åtgärd för centralbanken att ”luta sig mot vinden”.

Enligt ekonomen bekräftar deras uppdaterade analys av den finansiella cykeln i eurozonen att risken för en bubbla på fastighetsmarknaden ökar, vilket visar att verktyg för makrotillsyn, som ECB tycker är effektiva, uppenbarligen hittills inte har använts tillräckligt eller så har effekten varit otillräcklig.

Ekonomen upprepar Commerzbanks förslag om att ECB bör ta mer hänsyn till sin egen påverkan på den finansiella stabiliteten i sina kommande penningpolitiska beslut.

Den franske centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau rekommenderade i ett tal att ECB i sin strategiska översyn bör ”bredda den nuvarande penningpolitiska andra pelare till en penningpolitisk och finansiell pelare”. Denna nya pelare skulle bland annat följa variabler som skuldsättningen hos företag och hushåll, information från de kommersiella bankernas balansräkningar, indikatorer över överdriven risktolerans och krediter, samt aktier och huspriser.

Michael Schubert hyser dock inga större förhoppningar om att Villeroys förslag, om det skulle godtas av rådet, i praktiken skulle betyda någonting för penningpolitiken. I samma tal betonade nämligen Villeroy att ECB:s expansiva penningpolitik kommer att fortsätta även efter PEPP-köpen avslutats, bara med andra medel.

”Många av Villeroys kollegor i ECB-rådet är antagligen av samma åsikt. Det faktiskt nödvändiga steget att vidta åtgärder mot risken för bubblor på de finansiella marknaderna även när inflationen fortfarande ligger under ECB:s mål kommer sannolikt att bli alldeles för stort för de flesta ECB-rådsmedlemmar”, skriver Commerzbank-ekonomen.

Stockholmsbörsen
Plusstängning efter tunn handelRejält ras för Oncopeptides efter USA-varning
Foto: AP/TT
Wall street
Blandat i New YorkTech-bolagen relativa vinnare
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Kraftigt fall för bopriserna i Stockholm"Temporär sättning"
Foto: Shutterstock
Oljepriset
Lundin Energy: Oljepriset förblir fortsatt högt
Foto: Richard Drew/AP/TT
Rapport
Spotify ungefär som väntat
Foto: Pressbild
Oväder
Tusenlappar i ersättning vid strömavbrottMen strömmen måste ha varit borta i tolv timmar
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Credit Suisse sänker Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: He Jinghua / Costfoto
Aktie
Apple slog förväntningarna med 30 procentMen global chipbrist blir ny motvind
Rapport
Lundin Energy något bättre förväntat
Foto: istockphoto
Rapport
Alphabet: Betydligt bättre än väntat
Rapport
Apple: Aktien föll trots överraskande starkt resultat
Hongkong
Hang Sengs teknikindex ned drygt 36 procent på sex månader
Foto: Shutterstock
Försäkring
Mobilskador rusar under sommaren
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Dubbelslag mot InvestorTas bort från Swedbanks sektorsfavoriter
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Aktie
Norwegian: Konverterar fordringar till aktierSkulder för 822 miljoner ersätts med 95 miljoner nya aktier
Köptips
DNB lyfter Enea efter strategiskt förvärv
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Bättre för sjätte kvartalet i rad för Eltel
Rapport
Starkt resultat med hög tillväxt för Hexagon
Börsen
Max Matthiessen tror på USA- och euroområdesaktier"Fallande KPI i Europa och högre energipriser"
Börsen
Goldman Sachs: BNP-tillväxten i USA bromsar kraftigt 2022
Inflationen
Bank of England: Monetära stimulanser kvar i flera kvartal"Uppgången sannolikt temporär"
Aktie
ABB bekräftar storaffären