Rapport Embracer redovisar ett resultat strax under analytikernas förväntan. Gamingbolaget meddelar också att man köpt tre bolag. 

Embracer redovisar ett rörelseresultat på ebitda-nivå om 1.532 miljoner kronor för det första kvartalet (april-juni) i det brutna räkenskapsåret 2021/2022.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med 1.580 miljoner kronor enligt Infronts estimatsammanställning.

Nettoomsättningen uppgick till 3.427 miljoner kronor, mot förväntan om 3.399 miljoner kronor.

Embracers operativa rörelseresultat blev 1.271 miljoner kronor. Här hade analytikerna i snitt räknat med 1.218 miljoner.

Tvåsiffrig organisk tillväxt

Embracers organiska tillväxt för affärsområdet Games uppgick i gamingbolagets första kvartal (april-juni) till 10 procent i konstant valuta.

”Vi är nöjda med den organiska tillväxten från föregående år med tanke på att jämförelsen görs mot ett kvartal med kraftigt ökad efterfrågan på grund av pandemieffekter. Vår tillväxt drivs av en bred katalogförsäljning och tillsammans med nya lanseringar, trots en tuff jämförelse med första kvartalet förra året som innehöll ett antal lyckade lanseringar”, skriver vd Lars Wingefors i rapporten.

Enligt Embracer var den främsta intäktsdrivaren i kvartalet lanseringen av Biomutant som hittills sålts i mer än en miljon exemplar.

Den främsta drivkraften bakom en ökande organisk tillväxt för hela räkenskapsåret 2021/2022 väntas enligt bolaget vara en stark pipeline av nya lanseringar under andra halvan av verksamhetsåret.

”Vi är allt mer optimistiska om vår långsiktiga organiska tillväxt då vi har mer än 180 pågående spelutvecklingsprojekt. Vi bedömer att vår organiska tillväxt de kommande åren kommer att fortsätta att vara högre än den generella spelmarknadens tillväxt”, skriver vd:n.

Köper tre bolag

Embracer har genom sitt helägda dotterbolag Saber Interactive ingått avtal om förvärv av Demiurge Studios, OÜ Fractured Byte och Smartphone Labs.

Det framgår av pressmeddelanden på onsdagsmorgonen.

Demiurge är en oberoende spelutvecklingsstudio baserad i Massachusetts, USA. Demiurge förvärvades under 2015 av Segas mobildivision, varefter bolaget under 2020 återförvärvades av Albert Reed genom en så kallad management buyout. De ursprungliga grundarna är än i dag involverade i Demiurge som har cirka 68 anställda.

Demiurge Studios har varit involverat i flera utvecklingsprojekt och bidragit till över två dussin titlar, varav fyra är original free-to-play titlar: Crazy Taxi Gazillionaire, Sega Heroes, Puzzle and Glory, och Marvel Puzzle Quest. Studion utvecklar spel på flera plattformar och fokuserar främst på AAA-segmentet. Bolaget har arbetat med ledande internationella utvecklare och förlag såsom THQ, Gearbox, Electronic Arts, Ubisoft, Sega och Epic Games på titlar såsom Titan Quest, Borderlands, Brothers-in-Arms, Mass Effect, Medal of Honor: Airborne, och Rocket League: Sideswipe.

Under 2021 förväntar ledningen sig att Demiurge kommer att generera intäkter om cirka 15 miljoner dollar.

”Studion är lönsam och har en spännande pipeline för att accelerera tillväxten och växa teamet över 350 anställda under de kommande fem åren”, heter det.

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra transaktionsvillkoren för förvärvet av Demiurge. Köpeskillingen utgörs av en initial del samt en tilläggsköpeskilling om upp till fem år som båda betalas kontant. Transaktionen är föremål för villkor och förväntas slutföras under augusti 2021.

OÜ Fractured Byte är en spelstudio med huvudkontor i Estland och ett team om cirka 50 utvecklare i Ukraina som primärt arbetar med oberoende spelutveckling och porteringsprojekt.

Fractured Bytes arbete omfattar till exempel titlar som Borderlands: The Legendary Collection och Tony Hawk’s Pro Skater 1 och 2 på Nintendo Switch.

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra transaktionsvillkoren. Köpeskillingen utgörs av en initial del samt en potentiell tilläggsköpeskilling över sex år och består av en blandning av kontanter och nyemitterade B-aktier i Embracer. Transaktionen är föremål för villkor och förväntas slutföras i slutet av september 2021.

Smartphone Labs (”SPL”), en oberoende mjukvarutestare och spelutvecklare för mobil, PC, konsol och VR baserat i Ryssland med över 100 anställda.

Embracer har arbetet med SPL under en lång tid.

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra transaktionsvillkoren. Köpeskillingen utgörs av en initial del samt en potentiell tilläggsköpeskilling om ett år, vilka båda betalas enbart kontant. Transaktionen genomfördes per den 11 augusti 2021.