Elprisstödet Den 20 februari börjar Försäkringskassan betala ut elstödet till hushåll i den södra halvan av landet. Några dagar senare dyker pengarna upp på kontot. Men du bör agera innan den 13 februari för att säkerställa att du får pengarna så snabbt som möjligt.

I ett pressmeddelande skriver Försäkringskassan att den enskilde bör anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari. Det gäller även dig som är kund i Swedbank. Du kan även anmäla ditt konto efter den 13 februari men då kan utbetalningen dröja några extra dagar.

Men även om du inte anmäler ditt konto så kommer pengarna på ett eller annat sätt betalas ut.  

”Om det inte finns något konto registrerat i Swedbanks kontoregister, ser vi om det finns ett bankkonto registrerat hos oss på Försäkringskassan eller hos Pensionsmyndigheten och betalar elstödet dit. Om vi fortfarande inte hittar något konto skickar vi en utbetalningsavi. Det är kostnadsfritt att lösa in avin online, alternativt löser man in den hos ett ombud mot en avgift”, skriver Försäkringskassan.

Myndigheten påpekar också att man bör vara uppmärksam på bedragare som kan utnyttja situationen. Varken Försäkringskassan eller banken kommer att kontakta kunder för att få kontouppgifter eller be elkunden att logga in någonstans.

”Den som blir kontaktad av en främmande person är utsatt för ett bedrägeriförsök. Sådana kontakter bör avslutas direkt”, skriver Försäkringskassan.

Utbetalningen av elprisstödet gäller hushåll i SE3 och SE4 och baseras på förbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022. I SE4, alltså den allra sydligaste delen av landet, är stödet 79 öre per kWh medan kunder i SE3 får 50 öre per kilowattimme i stöd.

Regeringen har också föreslagit ytterligare ett elstödspaket som ska gälla hela landet och baseras på förbrukningen under november och december i fjol. Dessa pengar väntas betalas ut senare i vår.