Elpriset Det råder minst sagt turbulens på elmarknaden. I helgen fick vi under några timmar se negativa elpriser i hela landet. Men sedan vände det upp igen och i dag handlar det om rekordnivåer i södra Sverige. 

I morse mellan klockan 7 och 8 kostade en kilowattimme hela 3,48 kr i elområde SE4 (södra Sverige). Snittpriset i samma område väntas landa på 2,20 kr per kWh i dag.

− Snittpriset över ett dygn är det högsta någonsin, säger Björn Björnson, elexpert på elhandelsbolaget Godel, till TT.

Men skillnaderna mellan Sveriges fyra elområden är stora. I SE3 (mellersta Sverige inkl Mälardalen) väntas dygnsmedelpriset landa på 96,4 öre per kWh medan de nordligaste elområdena (SE2 och SE1) båda väntas ha en snittpris på blott 50,51 öre per kWh.

Att skillnaderna är så stora beror på att överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige är begränsad. Därför är södra Sverige mer påverkad av elmarknaden på kontinenten.

De negativa priserna i helgen berodde på de kraftiga vindarna som fick vindkraften att snurra ordentligt både i Norden och i Tyskland. Nu har vinden avtagit och nivåerna i vattenmagasinen är låga. Samtidigt är kol- och gaspriserna i Europa höga och priset på utsläppsrätter likaså. 

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.