Elpriset Nya elprisrekord väntas i vinter. De skyhöga priserna gör att det kommer att vara billigare att ladda elbilen med ett dieselkraftverk i vinter, rapporterar bilsajten Carup.  

Privata Affärer har tidigare rapporterat om att elpriserna väntas stiga till nya rekordnivåer under vinterhalvåret. Svenska elbilsägare får i sin tur räkna med att laddningen blir dyrare än att tanka en fossil bil, rapporterar bilsajten Carup

Carup hänvisar till en prognos av Stockholms Handelskammare – baserad på nuvarande terminspriser – som visar att elen med ett rörligt avtal som högst väntas kosta 7 kr per kilowattimme i januari nästa år. Priserna gäller Sveriges två sydligaste elområden, det vill säga tre och fyra. 

Det innebär att milkostnaden för en elbil kommer att uppgå till mellan 15 till 20 kr, en uträkning som bygger på att de flesta eldrivna bilar drar två kilowattimmar per mil i vinterväglag, enligt Carup. Med nuvarande bensinpris landar motsvarande milkostnad för en bensinbil på 13 kr per mil. 

Men det är inte allt. Enligt bilsajten visar nya beräkningar att det kan vara billigare att ladda bilden med ett dieselkraftverk i vinter. 

Ett dieselkraftverk förbrukar runt 0,19 liter diesel för varje producerad kilowattimme, enligt Energimyndigheten. Trots det höga dieselpriset på drygt 24 kr per liter, landar kostnaden för en producerad kilowattimme på 4,80 kr, skriver Carup.