Rapport Strålterapibolaget Elekta levererar en rapport som var bättre än väntat, både när det gäller resultat, omsättning och orderingång.

Elekta redovisar ett ebita-resultat på 985 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i sitt brutna räkenskapsår.

Enligt Infront Datas sammanställning av tio analytikers prognoser väntades ett ebita-resultat på 860 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 4.086 miljoner kronor. Här var snittestimatet 3.712 miljoner kronor, enligt Infront Data.

Orderingången uppgick till 5.401 miljoner kronor. Snittet bland de analytiker som deltagit i Infront Datas sammanställning var 5.092 miljoner kronor på denna punkt.

Styrelsen föreslår en utdelning om 1:80 kronor per aktie för räkenskapsåret (1:40). Här väntades en utdelning om 1:28 kronor per aktie.

Spår organisk försäljningsökning 8-10 procent

Elekta förväntar sig en organisk försäljningsökning på 8-10 procent, beräknat på oförändrade valutakurser för räkenskapsåret 2019/2020. Ebita-marginalen väntas komma in på omkring 19 procent för det brutna helåret.

Analytiker trodde inför rapporten i snitt, enligt Infront Data, att bolaget kommer nå en omsättningstillväxt i fast valuta på 10,7 procent med en marginal om 18,5 procent 2018/2019.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.