Jonas Samuelson, vd, Electrolux.

Aktie Electrolux slog till med en rapport som överträffade alla förväntningarna, i synnerhet på lönsamhetssidan. Men trots att rörelseresultatet var vida över analytikerkårens gissningar inför rapporten, är vd Jonas Samuelson inte överraskad.

”Jag kan i och för sig förstå att marknaden och analytiker har svårt för att helt följa med i hur stark marknaden är och hur stark den kommer att fortsätta att vara. Det är svårt för oss också”, säger Jonas Samuelson till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten för det första kvartalet.

Han menar samtidigt att bolaget redan vid den förra rapporten flaggat för att inledningen på året skulle gå i samma tonart som avslutningen på det förra. I det fjärde kvartalet var den organiska tillväxten 17,5 procent och i det första kvartalet landade den på 23 procent. I kombination med höjda priser, ökad försäljning av premiumprodukter och till viss del kostnadseffektiviseringar, gav det ett rörelseresultat som var 34 procent över analytikernas förväntan.

Bra resultat trots problem

”I grunden är jag inte så värst förvånad. Vi hade ett tredje och fjärde kvartal på liknande eller bättre nivåer trots allt”, säger Jonas Samuelson.

Allt flöt dock inte smärtfritt och bolaget har precis som många andra känt av problemen med en haltande logistikkedja som ska paras med en snabbt växande marknadsefterfrågan, och bolaget hade utmaningar med att leverera inom vissa kategorier. Men enligt Jonas Samuelson var problemen inte större än att man lyckades kompensera någorlunda och ”levererade på alla cylindrar”.

”Tecknade in hög försäljning”

Electrolux har alltså till skillnad från många andra hanterat materialbristerna förhållandevis väl. Delar av förklaringen till det är samma anledning till att Jonas Samuelson inte är förvånad över utfallet i kvartalet – bolaget hade helt enkelt tecknat in en hög försäljning och paxat material.

”Vi hade våra order inne och fick så mycket som det gick att få. Från ett leverantörsperspektiv så var det kanske inte lika volatilt in till Electrolux som det varit för andra, utan man visste vad vi behövde”, säger Jonas Samuelson.

Men framgent kan det komma att bli svårare att möta efterfrågan allt eftersom den globala industrin återhämtar sig ytterligare.

”Kör på övertid i maxfart”

”Vi är på en väldigt hög nivå. Det måste sättas i relation till att vi kör våra fabriker och underleverantörerna sina på övertid och maxfart. Det är väl inte en vild gissning att säga att någonstans så kommer det att brista framöver. Förhoppningsvis blir det inte en jättestor smäll, men att tro att det kommer att fortsätta helt obrutet på den här höga nivån är att vara för optimistisk”, säger Jonas Samuelson.

Aktiemarknaden tog inledningsvis emot vitvarubolagets rapport med öppna armar och aktien var under den första timmens handel i topp på OMXS30. Optimismen avtog dock och vid klockan 15 var aktien ned i samma härad som storbolagsindexet, runt 1,5 procent.