Rapport Vitvarutillverkaren Electrolux resultat var bättre än vad analytikerna förväntat sig. Försäljningen nådde däremot inte upp till förväntningarna. 

Electrolux rörelseresultat blev 960 miljoner kr för det fjärde kvartalet 2019. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 900 miljoner kr, enligt Infront Datas sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen uppgick till 3,0 procent, jämfört med väntade 2,7 procent. Försäljningen uppgick till 32.011 miljoner kr för perioden. Här låg förväntningen på 33.066 miljoner kr.

Utdelningen föreslås bli 8,50 kr per aktie (8,50), att jämföra med förväntade 8,70 kr.

Stark utveckling i Europa

Electrolux redovisade en stark utveckling i Europa, men en svagare utveckling för verksamheten i Nordamerika i det fjärde kvartalet 2019.

– Det var en lite blandad rapport kan man säga. Vi såg ett förbättrat resultat i tre av våra fyra affärsområden på konsumentsidan, framför allt hade vi ett väldigt starkt resultat i Europa på ”all-time-high”. Vi ser fortsatta förbättringar i Latinamerika. Trots att det är en väldigt turbulent situation i många marknader fortsätter vi att förbättra vår lönsamhet som vi har gjort nästan varje kvartal sedan 2016. Asien var stabilt, en liten lönsamhetsförbättring från hyfsade nivåer. Vi har egentligen bara en utmaning och det är vår fabriksflytt i Nordamerika där vi konsoliderar produktionen av kylprodukter till en ny fabrik i Anderson, South Carolina, säger Electrolux vd Jonas Samuelsson.

Denna bild delas också vid en titt på regionernas utfall jämfört med konsensus från Infront. Rörelseresultatet för Europa kom in 15 procent över förväntningarna medan samma siffra i Nordamerika låg 28 procent under förväntningarna.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.