Rapport Electrolux Professional, som säljer vitvaror för professionell användning, redovisar ett resultat som inte riktigt nådde upp till förväntningarna. Omsättningen kom däremot in över förhandstipsen. 

Electrolux Professional redovisar ett ebita-resultat på 324 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022. Ebita-marginalen var 10,7 procent.

Analytikerna i Infronts sammanställning av fem estimat hade räknat med 338 miljoner respektive 11,5 procent.

Nettoresultatet blev 204 miljoner kronor mot väntade 220 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 3.040 miljoner kronor. Här hade analytikerna tippat 2.946 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 0:70 kronor per aktie. Väntat var en utdelning på 0:76 kronor. Året före delade bolaget ut 0:50 kronor per aktie.

Fortsatt återhämtning efter pandemin

Återhämtningen efter pandemin har fortsatt för Electrolux Professional (Elux Pro) och bolaget har ”avsevärt” stärkt sin position inom segmentet Storkök i USA samtidigt som segmentet Tvätt fortsätter att uppvisa styrka.

Det skriver vd Alberto Zanata i rapporten för det fjärde kvartalet.

Nettoomsättningen för kvartalet uppgick till 3.040 miljoner kronor (2.309), en ökning med 31,7 procent jämfört med samma period året innan.

Organiskt ökade försäljningen med 13,4 procent. Förvärvet av Unified Brands bidrog med 10,3 procent och valutaeffekter bidrog med 9,6 procent, medan avyttringen av verksamheten i Ryssland hade en negativ effekt om 1,7 procent.

”Försäljningsökningen drevs av en fortsatt återhämtning inom hotell- och restaurangnäringen samt prisökningar”, skriver bolaget i sin rapport.

Electrolux Professional uppger sig vara fortsatt optimistiska inför 2023.

”Men som vi tidigare kommunicerat ger den allmänna ekonomiska osäkerheten, inflationen och negativa konsumentsentiment fortfarande anledning att vara försiktig och förberedd på olika scenarier”, skriver Alberto Zanata i rapporten.