ELBILAR: SÄLJSTOPP FÖR POPULÄR LADDBOX FÅR RIVALER ATT RUSA

2023-03-15 09:39:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska Elsäkerhetsverket har stoppat försäljningen av de två laddboxarna Easee Home och Easee Charge. Beslutet har fattats efter en granskning av sex av de vanligaste laddboxarna för elbilar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

De två boxar som fått säljförbud har tillverkats av det norska företaget Easee och det finns enligt Elsäkerhetsverket cirka 100.000 sådana boxar installerade i Sverige. Anledningen till stoppet är att boxarna enligt verket saknar jordfelsbrytarlösning och ett DC-skydd som uppfyller kraven.

"Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare i stället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska", säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket, i en kommentar.

Beslutet innebär enligt myndigheten att tillverkaren ska återta boxarna och åtgärda dem. Enligt NRK uppger norska Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) att ett säljstopp i Sverige kan visa sig gälla även i Norge, då länderna lyder under samma EES-lagstiftning.

"Vi har just mottagit informationen från Elsäkerhetsverket och behöver mer tid för att se vad det innebär", säger Nkoms avdelningsdirektör John-Eivind Velure i en kommentar enligt NRK.

Andra nordiska bolag som säljer laddboxar, som svenska Ctek och Garo samt norska Zaptec, steg på börserna på onsdagen. Omkring klockan 9.35 var Garo upp 9,5 procent medan Ctek steg drygt 7 procent. I Oslo var Zaptec upp drygt 20 procent.Direkt-SE