Bostad Sedan den 1 augusti finns ett nytt tak för hur mycket vinstskatt du får skjuta framför dig. Allt överstigande det nya taket på 3 miljoner kr ska in till Skatteverket nästa år. Det riskerar skapa en ny inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, enligt Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Före den 21 juni 2016 var taket för den vinstskatt som kunde skjutas upp 1.450.000 kr. Därefter slopades taket helt fram till den 31 juli 2020. Under en period på drygt fyra år gick det alltså att skjuta upp obegränsade belopp i vinstskatt mot att uppskovsräntan betalades.

Från och med 1 augusti återinfördes ett tak för uppskovet – 3 miljoner kr. Det är en förändring av villkoren som i princip varit omöjlig att förutspå, och många bostadsägare, främst i de tre storstäderna, har betydligt högre uppskjuten vinstskatt än det nya taket.

Flera miljoner i vinster

Det riskerar med andra ord att bli en ordentlig ekonomisk smäll nästa år för dem som just nu planerar att sälja och samtidigt har stora uppskjutna vinstskatter.

Vinstskatten på en såld bostad är 22 procent, vilket blir mycket pengar när bomarknaden är ordentligt het. I de tre storstäderna är det inte ovanligt att bostäder säljs efter några år till flera miljoner i vinst. Många säljare har valt att skjuta inbetalningen av skatten framför sig, eftersom pengarna behövts för att finansiera ett nytt boende.

Den som till exempel köpte en lägenhet i Stockholms innerstad för 6 miljoner kr under 2014 och säljer den i år för 9 miljoner gör i runda slängar en vinst på 3 miljoner kr, vilket tangerar Skatteverkets tak för uppskjutna vinstskatter, oräknat diverse avdrag. Vinstskatten på 22 procent utgör 660 000 kr.

”Skapar inlåsningseffekt”

– Om ett par äger en bostad gemensamt, 50 procent var, och har haft uppskov sedan tidigare på till exempel 1 miljon kr, läggs vinsterna från tidigare försäljningar ihop med den nya vinsten, när bostaden säljs. Men det kan från och med nu aldrig vara över 3 miljoner kr som skjuts upp. Teoretiskt sätt skapar det en inlåsningseffekt. Om du har ett uppskov på 6 miljoner kr och gör en ny vinst på 2 miljoner kr, är den sammanlagda vinsten 8 miljoner kr, men uppskovet gäller bara för 3 miljoner. Då måste vinster för 5 miljoner skattas av till 22 procent, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Paret i Johan Schaumans exempel ska då betala in 1.100.000 kr i skatt nästa år, vilket inte gått att förutsäga då taket varit avskaffat under mer än fyra år.

Bostad
Ekonomisk smäll hotar efter bostadsförsäljningenSkatteverket: Risk för ny inlåsningseffekt
Foto: AP/TT
Wall Street
Viss återhämtning i sluthandeln
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Placera
Bratt: Se upp för överexponering mot USA
Krönika
Lindberg: Fem nya spår för jakten på vinnare
Krönika
Lundkvist: En “blue sweep” kan ge starkt avslut på börsåret
Börsen
Bred nedgång på Stockholmsbörsen
Bolån
Handelsbanken sänker boräntorna
Riksbanken
"Kontanter måste skyddas och kompletteras med digitalt alternativ"
Sektor
SBB i miljardaffär i Finland
Analys
Volvo: Ökad efterfrågan får Pareto att höja riktkursen
Analyser
Här är torsdagens nya köprekar
Aktie
Readly får nytt avtal med Aller Media
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kraftigt höjt substansvärde för Kinnevik
Rapport
Castellum höjer utdelningen för 23:e året i rad
Aktie
Pryljättens försäljning sjönk mer än väntat
Asien
Stimulans- och coronaoro sänker Asiens börser
Blankning
Ny blankare i SAS
Foto: istockphoto
Valuta
SEB: Medvind för kronanSpår ytterligare förstärkning mot EUR och USD
Analys
ABG: Bra läge kliva in i Lundin Energy
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Pandemin
Blankarna siktar på pandemivinnande bolag
Foto: istockphoto
Ädelmetaller
Silver: Fick "dubbel boost" efter prisrallyPriset på sjuårshögsta i augusti
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
HSBC: SAS behöver mer kapital trots 95 procents utspädning
Analys
Carnegie: Köp satellitbolaget"The sky is the limit"