Börsen USA-börserna kan rusa uppemot 20 procent under nästa år, bedömer ekonomiprofessorn Jeremy Siegel. Akademikerns prognos står däremot i skarp kontrast mot förväntningarna på Wall Street, rapporterar CNBC. 

Jeremy Siegel är ekonomiprofessor på den anrika och prestigefyllda amerikanska handelshögskolan Wharton. Bland universitetets tidigare studenter finns exempelvis Warren Buffet, Elon Musk och USA:s före detta president Donald Trump. 

I en intervju med CNBC vädrar Jeremy Siegel sin hausseartade syn på börsutvecklingen framåt. Han tror att aktiemarknaden kan rusa 15 till uppemot 20 procent under nästa år. 

Uppgången tar fart när centralbanken Federal Reserve, Fed, signalerar att den är klar med sina räntehöjningar, enligt ekonomiprofessorn.

– De (Fed, reds. anm.) har inte förstått att inflationen i princip är över, men de kommer att göra det, säger han till finanskanalen, och fortsätter:

– De kommer att inse det i slutet av det här året, eller tidigt nästa år och då tror jag att vi kommer att se en stor uppgång i aktiepriserna. 

Hans prognos står däremot i skarp kontrast mot börsförväntningarna bland experterna på Wall Street. Exempelvis räknar Goldman Sachs i princip med en nollutveckling för det amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 under 2023. Det framgår i en analyskommentar från banken som publicerades på måndagen och som CNBC tagit del av. 

– Vi tror fortsatt att rörelserna på börsen i det korta perspektivet kommer att vara volatila och nedåt innan vi når en sista bottennoteringen 2023, går det att läsa i analysen, enligt finanskanalen. 

Goldman Sachs tror att S&P avslutar nästa år vid indexnivån 4 000, vilket är drygt 1 procent högre än måndagens stängningskurs.