Boränta Det är inte uteslutet att svenska bolåneräntor rör sig ned i negativt territorium, men det är inget som är jättenära förestående.

Vid ett försämrat konjunkturläge skulle dock Riksbanken kunna rikta åtgärder som sänker bolåneräntorna under noll. Annars skulle det nog krävas ett införande av minusräntor på sparkonton innan det blir aktuellt med negativa bolåneräntor. Närmare till hands kan det vara att vissa bostadsrättsföreningar får betalt för att låna.

Den bilden ger tre ekonomer som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med angående möjligheten till negativa bolåneräntor.

Roger Josefsson, chefekonom på Macrobond, menar att Riksbanken antagligen skulle behöva sänka reporäntan ned mot -2 procent för att bolånenivåer ska kunna komma ned till negativt territorium, som i exempelvis Danmark. Detta med beaktande av de riskpremier som svenska banker behöver ha på bolån.

”Men det är inte bara en ränta, styrräntan, som centralbankerna har som verktyg, det skulle kunna tänkas att Riksbanken vid en konjunkturavmattning och recession riktar stimulansåtgärder mot särskilda typer av utlåning, liknande ECB:s TLTRO”, säger Roger Josefsson med tillägg att Riksbanken i teorin skulle kunna sänka räntan för specifika ändamål som bilköp eller bostadsutlåning. Bolåneräntor skulle i ett sådant läge förstås kunna sjunka under noll, framför han.

”Det är en uppochnervänd värld, med statspappersräntor i negativt territorium, men räntorna signalerar ju också dystra utsikter för inkomster, och den bredare samhällsekonomin. Även om, eller kanske framförallt i ett läge när vi får betalt för att låna kvarstår ju en prisrisk på bostaden eller vilken tillgång vi än har köpt”, påpekar han.

Till skillnad från i Sverige har danska banker börjat påföra negativa räntor på vissa mer förmögna personers konton. Därutöver har det i Danmark, där styrräntan varit nere på -0,75 procent som lägst (-0,65 procent i dag) mot Riksbankens -0,50 procent (-0,25 procent i dag), rapporterats om vissa bolån med negativa räntor. Roger Josefsson understryker dock att Danmark har en annan struktur på sin bolånemarknad, varför riskpremien på själva bolåneräntan blir lägre.

”Det handlar ofta om mer än 1 procentenhet lägre ränta jämfört mot Sverige”, säger han.

Håkan Larsson, boekonom på Villaägarna, säger att Finansinspektionens statistik visar på att bankernas bolånemarginaler minskat något på senare tid till omkring 1,4 procent. Mellan åren 2005 och till 2012 låg dock denna marginal under 1 procentenhet.

”Marginalen tenderar att minska något när bostadsmarknaden är mer turbulent, en ökad konkurrens bidrar också. Storbankerna sitter dock på 75 procent av stocken och vill inte frivilligt ge upp sina höga marginaler”, säger han.

Han påpekar samtidigt att en aktiv bolånekund som vågar byta bank i dagsläget kan få en bolåneränta på omkring 1 procent. Större bostadsrättsföreningar kan i sin tur i dag låna till ränta på så lågt som 0,6 procent.

”Vi befinner oss nu i ett slut av en högkonjunktur och Riksbanken kan framöver i alla fall inte tänkas höja räntan utan snarare bli mer expansiv. Frågan är – med nuvarande redan låga ränta – hur Riksbanken ska agera vid en eventuell lågkonjunktur. Inkommande data pekar i alla fall snarare mot att vissa ytterligare räntesänkningar och ytterligare kvantitativa lättnader blir aktuella än ytterligare höjningar. Bolåneräntor kan i sådant fall snarare tänkas röra sig nedåt än uppåt”, säger han.

Att bolåneräntor till och med blir negativa ser inte heller han som ”otänkbart på lite sikt”.

”Redan i dag finns det större bolag som kan låna till minusränta. Om Riksbankens penningpolitik blir mer expansiv skulle åtminstone större bostadsrättsföreningars låneräntor kunna röra sig ned mot noll”, resonerar Håkan Larsson.

Bolånekunder som är aktiva skulle framöver, vid en mer expansiv Riksbank, i sin tur i alla fall kunna få ned sin låneränta under 1-procentsnivån, bedömer han vidare.

Tor Borg, fristående ekonomianalytiker och konsult, tror inte att det kommer att gå så långt så att privatpersoner får betalt för att låna till bostäder. Han tror att det skulle kräva att banker lyckas få ”ännu billigare finansiering, det vill säga ännu mer negativa obligationsräntor och att bankerna därutöver hittar något sätt att få ner inlåningsräntorna en bra bit under noll utan att pengarna plockas ut”.

Negativa inlåningsräntor är dock något som han tror skulle vara svårt att införa för kunder med små saldon på sparkontona, då dessa då kan plocka ut pengarna i kontanter.

”För större saldon är det så klart möjligt men det beror då på vilka alternativ som finns och kostnaderna för dessa. Snarare än att faktiskt införa negativ ränta så tror jag man väljer att ta ut högre avgifter som ju inte heller behöver knytas direkt till sparkontona”, bedömer han.

Han framför vidare att de danska exempel med negativa bolåneräntor som han har noterat – inkluderat avgifter och tillägg – haft en ”tydligt positiv ränta” på över 1 procent.

”Ett exempel var ett tioårigt lån på 500.000 till -0,5 procent i ränta. Men när tio år gått så hade låntagaren faktiskt totalt betalat 561.000, det vill säga långt ifrån en negativ ränta”, säger han.

Av: Nyhetsbyrån Direkt

Annons:
Jämför bolån och snitträntor på bolån genom oss och Compricer och hitta den lägsta aktuella boräntan!

Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Claudio Bresciani/TT
Budgeten
Här är nyheterna i höstbudgeten
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen öppnade kring nollan
Räntan
Regeringen spår oförändrad ränta kommande årNollränta först 2022
Bostad
Regeringen: Minskad risk för snabb prisnedgång på bomarknaden
Fed
Marknaden räknar med att Fed sänker räntanRäntebesked onsdag kl 20
Experttelefonen
Missa inte vår experttelefonRing oss onsdagar mellan kl 10 och 12
Asien
Lätt uppåt på Kinas börser
Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt på Wall Street
Oljan
Uppgifter: Saudiarabiens produktion kan komma igång snabbare än väntatOljepriset faller efter uppgifterna
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget
Aktie
"Bra beslut men nu ökar kraven på Kinnevik"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik delar ut hela innehavet i MillicomUpphör med ordinarie kontantutdelningar
17/9
Trading Direkt: Bolagen att äga när det stormar
Bil
Bensinpriset höjs kraftigt
Foto: istockphoto
Barometer
Pictet: Globala aktier oattraktiva”Uppsidorna finns i Japan och Storbritannien”
Utdelning
Här är aktierna som ger utdelning i höst
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Borättspriser ökade i Stockholm i augusti
Analyser
H&M: Analytikerna tveksamma trots försäljningssiffrorna
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och några du kan strunta i
Aktietips
DI: Coor ett köptvärt tillväxtbolagUppsida på 15 procent kommande år
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva
Chatt
Hernhag: Fyra utländska aktier för portföljenRekordmånga frågor om EQT
Foto: Lula Sampaio/AFP/TT
Fonder
Latinamerikafonder klarade pärsenPå väg upp trots skogsbränderna i Amazonas
Bostad
Hemnet: Allt mer budgivning på bostadsrätter