Folk samlas utanför ett växlingskontor i Istanbul för att se aktuella växelkurser.

Börsen Den tidigare tjurrusande Istanbulbörsen har fallit tillbaka ordentligt under de senaste veckorna med kursras på över 30 procent i banksektorn. Det rapporterar CNBC.

Privata Affärer har tidigare uppmärksammat den ekonomiska krisen i Turkiet med hyperinflation och en kollapsande valuta. För att skydda sina besparingar har lokalbefolkningen sökt sig till aktiemarknaden, vilket lett till en tjurrusning på Istanbulbörsen.

Men under de senaste veckorna har aktiemarknaden vänt ned ordentligt och fallit drygt 10 procent från toppnoteringen i mitten på september. Banksektorn har drabbats hårdast med kursras på 35 procent.

Dessförinnan hade de turkiska bankaktier rusat osannolika 150 procent sedan mitten på juli, rapporterar den amerikanska finanskanalen CNBC. Kursrasen raderade ut över 12 miljarder dollar i marknadsvärde på Istanbulbörsen.

Analytiker som CNBC talat med säger att den skarpa nedgången orsakades av de oväntat höga inflationssiffrorna för augusti i USA, som i sin tur ökade trycket på landets centralbank Federal Reserve att höja styrräntan. Under onsdagskvällen höjde Fed styrräntan med 75 punkter, vilket var i linje med marknadens förväntningar.

Ett högre ränteläget i USA stärker valutan vilket gör det dyrare för länder som Turkiet att importera olja- och gas i dollar och betala av sin statsskuld, som till stor del är dollardominerad, rapporterar finanskanalen.

På torsdagen sänkte även Turkiets centralbank styrräntan med 100 punkter till 12 procent, trots att landet plågas av skyhög inflation. Istanbulbörsen fortsatt upp 68 procent i lokal valuta under 2022.