Ilija Batljan, vd för SBB.

Sektor Fastighetsrådgivaren Newsec spår i en färsk rapport att kommunernas utförsäljning av fastigheter kommer att fortsätta öka när budgetunderskott ska hanteras i spåren av pandemin. Trots ökad konkurrens från internationella aktörer tror SBB:s vd Ilija Batljan att bolaget kan fortsätta att göra bra affärer.

”Vi kommer inte att hålla igen, vi har en stark balansräkning och kassaflöde och kommer att fortsätta att växa”, säger Samhällsbyggnadsbolaget i Nordens vd Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt.

På onsdagsmorgonen presenterade Newsec en rapport över fastighetsmarknaden i spåren av pandemin. I rapporten konstaterar Newsec, bland annat, att intresset för samhällsfastigheter har ökat, och kommer att fortsätta öka, i jakt på stabila och långa kassaflöden. I kombination med att utförsäljningen av kommunala fastigheter väntas fortsätta när skuldsatta kommuner behöver täppa till budgetunderskott, ger det läge för affärer.

Win-Win

”Det är allt fler kommuner som inser att de både kan få en starkare finansiell ställning och en fastighetsägare som gör ett lika bra jobb, om inte bättre, som kommunen. Så det finns en ‘win-win’ i detta”, säger Ilija Batljan.

Allt fler internationella aktörer har också fått upp ögonen för den svenska marknaden i jakt på stabila kassaflöden. Framför allt har blickarna börjat vändas mot regionstäder från att tidigare varit fokuserade på storstäderna.

Ökad internationell konkurrens

Ilija Batljan ser även han en ökad konkurrens från internationella bolag och private equity-fonder som ger sig in i budstrider om samhällsfastigheter. Han menar dock att utländska aktörer har en lägre trovärdighet och därmed svårare att göra affärer direkt med kommunerna. Däremot tror han att de kan ta en del av marknaden där privata aktörer bygger nya äldreboenden eller skolor.

SBB har redan närmare 80 procent av fastighetsvärdet i regionstäderna, i synnerhet har närvaron ökat efter köpet av Hemfosa, men vd:n menar att det också kan finnas guldkorn att vaska fram i kranskommunerna.

”Stort prislyft”

”De kommuner som ligger runt regionstäder kommer att få ett stort upplyft i priser under de närmsta åren eftersom fastighetsbolag börjar se att det går att få starka kassaflöden i lägen som defakto är del av regionstaden”, säger han och pekar bland annat på SBB:s senaste affärer i Boden, som ingår i regionen runt Luleå.

Under det första halvåret lades flera affärer på is när pandemin slog till och transaktionsmarknaden bromsade in något, men under det andra halvåret väntas fastighetsbolagens avvaktande hållning läggas åt sidan, och om prognosen håller kommer 2020 förvisso att bli ett sämre år än 2019, men det tredje bästa året någonsin.

”Stark transaktionsmarknad”

På onsdagsmorgonen aviserade Logistea en avyttring motsvarande 0,8 miljarder kr och Nyfosas försäljning av en logistikportfölj för drygt 2 miljarder bekräftades. Tidigare i september köpte Balder en norsk portfölj till ett fastighetsvärde om 3 miljarder norska kr, en affär som Ilija Batljan betecknar som startskottet för en stark transaktionsmarknad under det andra halvåret.

 

Chatt
Hernhag: Fem tillväxtaktier på fem års sikt
Börsen
Dystert slut på stark börsmånad
Bostad
Rekordmånga hoppar över visningen
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Grön öppning med återhämtning i tech
Foto: istockphoto
Aktier
Privatspararnas favoritaktier i februariVolvo och Swedish Match mest nettoköpta aktierna
Aktie
Carnegie rekommenderar fettbolaget i "Veckans aktiecase"
26/2
Trading Direkt: Om ränteskräck och techraset
Räntan
Nordea: Dröjer inte länge innan bolåneräntorna höjs
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Pension
Nordea: Bara en av tio vet om pensionen räcker"Detta är en kvinnofälla"
Insiders
Insiders som köpt eller sålt aktier efter rapporterna
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Rapport
Miljarförlust i fjärde kvartalet för Norwegian
Börsen
Sinande riskvilja i Asien
Foto: Shutterstock
Fonder
Tlllväxtmarknader och teknikfonder lockar spararna i februari
Börsen
Fondchefen: Bubblan kommer att sprängas"Den instabila prisbubblan i alla tillgångsslag kommer att punkteras"
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
"Orealistisk återöppningseufori bakom SAS-rekommendation"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Nordeas styrelse vill återköpa 500 miljoner aktierVill använda aktieåterköp för att dela ut överskottskapital
Rapport
"Hemester" lyfter Kabes resultatÅtergår till utdelning
Bank
Persson: Skadeståndsprocess hade inte varit gratis"Chansen till framgång oerhört låg"
Foto: Shutterstock
Analys
ABG: Stor potential för fortsatt tillväxtresa för Sinch"Men ytterligare en emission krävs före nästa förvärv"
Analys
DNB sätter köp på Castellum trots höjd risk inför ordförandevalet
Rapport
Elekta bättre, men lägre resultat än väntat
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Sektor
Arnhult sålde 8 miljoner aktier i Klövern