Ilija Batljan, vd för SBB.

Sektor Fastighetsrådgivaren Newsec spår i en färsk rapport att kommunernas utförsäljning av fastigheter kommer att fortsätta öka när budgetunderskott ska hanteras i spåren av pandemin. Trots ökad konkurrens från internationella aktörer tror SBB:s vd Ilija Batljan att bolaget kan fortsätta att göra bra affärer.

”Vi kommer inte att hålla igen, vi har en stark balansräkning och kassaflöde och kommer att fortsätta att växa”, säger Samhällsbyggnadsbolaget i Nordens vd Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt.

På onsdagsmorgonen presenterade Newsec en rapport över fastighetsmarknaden i spåren av pandemin. I rapporten konstaterar Newsec, bland annat, att intresset för samhällsfastigheter har ökat, och kommer att fortsätta öka, i jakt på stabila och långa kassaflöden. I kombination med att utförsäljningen av kommunala fastigheter väntas fortsätta när skuldsatta kommuner behöver täppa till budgetunderskott, ger det läge för affärer.

Win-Win

”Det är allt fler kommuner som inser att de både kan få en starkare finansiell ställning och en fastighetsägare som gör ett lika bra jobb, om inte bättre, som kommunen. Så det finns en ‘win-win’ i detta”, säger Ilija Batljan.

Allt fler internationella aktörer har också fått upp ögonen för den svenska marknaden i jakt på stabila kassaflöden. Framför allt har blickarna börjat vändas mot regionstäder från att tidigare varit fokuserade på storstäderna.

Ökad internationell konkurrens

Ilija Batljan ser även han en ökad konkurrens från internationella bolag och private equity-fonder som ger sig in i budstrider om samhällsfastigheter. Han menar dock att utländska aktörer har en lägre trovärdighet och därmed svårare att göra affärer direkt med kommunerna. Däremot tror han att de kan ta en del av marknaden där privata aktörer bygger nya äldreboenden eller skolor.

SBB har redan närmare 80 procent av fastighetsvärdet i regionstäderna, i synnerhet har närvaron ökat efter köpet av Hemfosa, men vd:n menar att det också kan finnas guldkorn att vaska fram i kranskommunerna.

”Stort prislyft”

”De kommuner som ligger runt regionstäder kommer att få ett stort upplyft i priser under de närmsta åren eftersom fastighetsbolag börjar se att det går att få starka kassaflöden i lägen som defakto är del av regionstaden”, säger han och pekar bland annat på SBB:s senaste affärer i Boden, som ingår i regionen runt Luleå.

Under det första halvåret lades flera affärer på is när pandemin slog till och transaktionsmarknaden bromsade in något, men under det andra halvåret väntas fastighetsbolagens avvaktande hållning läggas åt sidan, och om prognosen håller kommer 2020 förvisso att bli ett sämre år än 2019, men det tredje bästa året någonsin.

”Stark transaktionsmarknad”

På onsdagsmorgonen aviserade Logistea en avyttring motsvarande 0,8 miljarder kr och Nyfosas försäljning av en logistikportfölj för drygt 2 miljarder bekräftades. Tidigare i september köpte Balder en norsk portfölj till ett fastighetsvärde om 3 miljarder norska kr, en affär som Ilija Batljan betecknar som startskottet för en stark transaktionsmarknad under det andra halvåret.

 

Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Allt starkare marknad för nyproduktion"
Börsen
Börsen vände uppåt
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Analys
DNB: Snabb kassaflödestillväxt och dolda värden i Nyfosa
27/11
Trading Direkt: Vilka flygbolag klarar krisen?
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Asien
Blandat i Asien
Foto: Shutterstock
Aktie
Nanexa handelsstoppad
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra