Efter kaoset: Analytiker ser ljust på Eltel

Publicerad 2017-02-22 13:04

Aktie Både Danske Bank och Nordea andas ut efter Eltels rapport på tisdagen och ändrar sina riktkurser för bolaget, som bygger och underhåller el- och telenät.

Det framgår av kommentarer som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av. Danske höjer riktkursen till 55 från 52 kronor och upprepar sin behåll-rekommendation, och nämner att bokslutskommunikén innebar en viss lättnad efter kurspressen efter måndagens vinstvarning.

”Efter ett förlorat 2016 väntar vi oss en betydande vinståterhämtning 2017, och att problemområdena säljs borde öka stabiliteten”, skriver banken, som har räknat på vad en nyemission kan tänkas innebära:

”En nyemission skulle lyfta p/e-talet för 2017 till 14-15, vilket verkar rimligt givet Eltels historik nyligen.”

Nordea, som upprepar köp men sänker riktkursen till 74 från 75 kronor, nämner ett p/e-tal på 7 för åren 2018-2019, efter att rörelsemarginalen (ebita) har återvänt till 4,5 procent.

”När de nuvarande problemprojekten inom krafttransmission och järnväg närmar sig sitt fullbordande anser vi att dagen då Eltel kommer tillbaka till normal intjäningsnivå kommer närmare, även om den exakta tajmingen är osäker”, skriver Nordea, som anser att kassaflödet och balansräkningen i bokslutskommunikén var starkare än väntat.

Enligt SME Direkts liggande estimat för Eltels intjäning 2017, ett nettoresultat på 2:89 kronor per aktie efter 2016 års minus 12:71 kronor, ligger p/e-talet i skrivande stund på 17,3.

Eltel-aktien steg 14 procent på tisdagen efter morgonens bokslutskommuniké, och handlades vid lunchtid på onsdagen oförändrat, tillika på ungefär samma nivå som dagarna före vinstvarningen.