Aktie Guldgruvebolaget Endomines meddelade på fredagsmorgonen att man inte kommer att uppnå produktionsprognosen för helåret. Beskedet kommer efter att aktien i går handelsstoppades efter att ha stigit rejält de senaste dagarna. 

Endomines kommer inte att nå sin prognos om en produktion på 5.000-8.000 uns guld under 2019. Den väntade missen beror på reparationer vid Friday-gruvan i USA, som lett till en längre uppstartsperiod än väntat.

”Idriftsättningen av anrikningsverket har nu startat och produktionsökningen väntas ta ett par veckor till full kapacitet”, skriver bolaget.

En ny produktionsplan utarbetas för närvarande och bolaget avser att återkomma med mer information så snart denna är klar.

– Fastän förseningen är beklaglig, så är jag mycket nöjd över att produktionsverksamheten vid Friday gruvan nu påbörjas, och att vi igen är ett guldproducerande bolag. Vi har haft lyckan att investera i guldtillgångar och tagit beslutet att öppna upp en ny gruva samt bygga ett nytt anrikningsverk då guldpriset var på en betydligt lägre nivå än nu då vi inleder produktionsfasen, säger Endomines styrelseordförande Ingmar Haga.

Endomines handelsstoppades på Stockholmsbörsen strax efter klockan 10.15 på torsdagen eftersom ”insynsinformation inte hade offentliggjorts”. Aktien hade då stigit 46 procent på fyra dagar. Handel återupptas på fredagsmorgonen då Stockholmsbörsen öppnas.