ECB ECB-chefen Christine Lagarde tror att en första räntehöjning kan komma i juli, men hon tonar ner sannolikheten för en höjning med 50 punkter. Det sade hon i en intervju med en nederländsk tv-kanal, rapporterade Bloomberg News på lördagsmorgonen.

Lagarde sade att en höjning kan komma att levereras ”veckor” efter att ECB:s obligationsköp avslutas i början av tredje kvartalet.

”Vi kommer att följa banan med att stoppa nettoköpen. Sedan, något efter det – det kan bli några få veckor – höja räntan”, sade hon.

Den nederländske ECB-ledamoten Klaas Knot sade tidigare i veckan att han inte utesluter att räntan kan behöva höjas med 50 punkter i juli. På en fråga om sin syn på detta svarade ECB-chefen:

”Det är inte något som jag kan säga dig i nuläget”, sade Lagarde, och tillade att hon delar Knots uppfattning om riktningen men samtidigt får inte den ekonomiska tillväxten riskeras.

”Vi måste säkra att detta går tillräckligt gradvis så att vi inte bromsar denna bil som är i rörelse. Vi måste lätta på gaspedalen, definitivt, för att bromsa inflationen men vi kan inte bromsa farten”, sade hon.

I samma tv-intervju sade Christine Lagarde vidare att kryptotillgångar ”baseras på ingenting” och att de bör regleras för att avhålla folk från att spekulera i dem med sina livsbesparingar.

Hon sade att hon är orolig för att folk ”som inte har någon förståelse för riskerna, som kommer att förlora allt och som kommer att bli fruktansvärt besvikna, och det är därför jag tror att det bör regleras”.

Lagarde sade också att hon är skeptisk till värdet på krypto.

”Min mycket ödmjuka uppfattning är att det inte är värt något, det baseras på ingenting, det finns inga underliggande tillgångar som kan fungera som säkerhetsankare”, sade hon.

Lagarde sade också att hon inte äger några kryptotillångar själv eftersom hon vill ”praktisera det jag predikar”. Hon följer dock marknaden noga, delvis på grund av att en av hennes söner har investerat, trots hennes avrådan.

”han är en fri man”, sade ECB-chefen.