Blankning På måndagen blev SBB det senaste i raden av bolag där en aktör blankat aktier och sedan släppt en rapport där bolaget kritiseras hårt. Tillvägagångssättet har blivit vanligare och nu har Ekobrottsmyndigheten fått upp ögonen för metoden.

”Mycket tyder på att detta är en fråga som kommer bli mer aktuell och det är något som vi är intresserade av. Vi såg nyheten om SBB igår och hade en intern diskussion här på åklagarkammaren. Det känns nytt och oroande och viktigt att titta närmare på”, säger Jonas Myrdal som är kammaråklagare på EBM och medförfattare av boken Aktiefusk – var går gränsen.

Modus operandi ser i grova drag ut som följer: En aktör blankar en aktie. Publicerar en negativ rapport som mer bär en bedrägeriutrednings prägel än en traditionell analys. Aktien faller och profetian blir så att säga självuppfyllande.

USA-bolagen mesta måltavlorna

Det är framför allt amerikanska bolag som varit måltavla för blankningsspecialister så som Hindenburg Research som gjort metoden till sitt signum. Under förra året publicerade hedgefonden tio så kallade blankningsrapporter. Men även svenska bolag har fått en släng av sleven. När korruptionsskandalen runt Telia blåste attackerade Muddy Waters teleoperatören och tidigare i år gav sig den brittiska analysfirman The Analyst på Evolution. På måndagen var det SBB:s tur när Viceroy Research i en omfattande rapport kallade fastighetsbolaget för ”oinvesterbart”.

Många har ställt sig frågan huruvida metoden är en form av olaglig marknadsmanipulation när avsändaren samtidigt blankar aktien.

”Vad är syftet med informationen”

Enligt Jonas Myrdal på EBM är det en fråga i två steg. För offentligt spridda köp- eller säljrekommendationer gäller stränga krav på att redovisa eventuella intressekonflikter. I ovan nämnda fall har det framgått i samband med rapporterna att det finns en kort position i bolagen. Men enligt Jonas Myrdal är det inte frid och fröjd bara för det.

”Redogör man inte för intressekonflikter så kan det vara manipulation redan där. Har man gjort det så uppkommer här ändå frågan om vad syftet är med informationen? Sprider man den bara i syfte att påverka kursen till förmån för sina egna intressen så kan det ändå vara en manipulation”, säger han.

Huruvida intressekonflikt redovisas är relativt enkelt att kontrollera. Uppsåtet något mer besvärligt. Men om blankarrapporterna bara kommer i samband med egna korta positioner kan det enligt Jonas Myrdal vara ett tecken på att det inte finns något intresse av bolaget löpande och att det bara handlar om att gynna sin egen position. Marknadsmanipulation helt enkelt.

”Kriminellt beteende”

En annan fråga som ställdes efter måndagens rapport om SBB var att Viceroys korta positioner inte syns i FI:s publika blankningsregister. Detta trots att Viceroys medgrundare Fraser Perring sade till Nyhetsbyrån Direkt att hedgefonden blankat aktier för ”a hell of a lot”. I en intervju med Dagens industri kallade den missnöjde SBB-vd:n Ilija Batljan på måndagen de osynliga blankningarna för kriminellt beteende och att det kort och gott var ”för jävligt”.

Jonas Myrdal är mer försiktig än Ilija Batljan i frågan om de osynliga blankningarna är ett lagbrott, men menar att om man har mörkat blankningarna kan det styrka misstanken om att rapporten publicerats i syfte att påverka marknaden till sin egen fördel.

”Höjda gränser”

Att positionerna inte syns kan också bero på att FI för några månader höjde gränsen för vilka positioner som är publika till 0,5 procent av aktiekapitalet

”Vad jag förstår gjorde FI en tolkning av regelverket, som bygger på en förordning från EU så jag tror inte att FI gjorde någon lämplighetsprövning. Jag kan tycka att det är olyckligt att man inte ser blankningar redan vid lägre volymer men om reglerna ser ut så är det svårt att kritisera FI”, säger Jonas Myrdal.

I fallen med Evolution och SBB rör det sig om två högtflygande småspararfavoriter som råkat illa ut. Samtidigt har Finansinspektionen och EBM tidigare kritiserats för att jaga småsparare medan de stora fiskarna kommer undan. Till exempel fick en privatperson böter på 70 000 kr för en affär som inbringade mindre än 2 000 kr. Det sticker i ögonen på många.

”Nolltolerans gäller”

”Tyvärr ligger det förmodligen något i det. Det ursäktar inte de som åker dit, jag vill vara tydlig med att nolltolerans gäller. Men det finns mer att göra när det gäller avancerade manipulationer. Det finns en ambition hos FI och marknadsplatserna att man ska hitta även mer avancerade upplägg. Jag kan inte uttala mig i det här enskilda fallet men den här typen av informationsspridning (blankarapporter, reds anm) skulle kunna vara ett sådant exempel”, säger Jonas Myrdal.

SBB har haft en svag kursutveckling under året men hade Viceroy hoppats på att tjäna mer pengar på sin korta position med måndagens rapport så lyckades de inte. SBB:s aktie föll inledningsvis men steg sedan och slutade dagen upp 6 procent. På tisdagen fortsatte aktien upp och stod vid klockan 13:45 drygt 7 procent högre.

Uppmärksammade blankningsrapporter

Evolution

I november 2021 lämnades en anonym rapport in till spelmyndigheten i New Jersey där Evolution anklagades för att bolaget tjänade pengar från illegala och svartlistade länder.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt antydde vd Martin Carlesund att det inte var otänkbart att det var en blankare som stod bakom rapporten. I januari släppte analyshuset The Analyst en blankningsrapport som bland annat hänvisade till uppgifter i den anonyma rapporten. The Analyst hade enligt egen utsaga ingen kort position i bolaget och uppgav sig inte ha gjort analysen på uppdrag av en kund. Från den första rapporten till i dag är Evolution-aktien ned 34 procent.

SBB

Den 21 februari släppte Viceroy Research en rapport där de menade att värdet på SBB:s tillgångar pumpats upp med tveksamma metoder. Bland den långa listan av kritik pekade Viceroy bland annat på att bolaget ägnat sig åt affärer där fastigheter köpts och den tidigare ägaren kvarstår som hyresgäst. SBB har sedan på papperet höjt hyran och värderat upp fastigheterna, men enligt Viceroy är hyreshöjningen i realiteten noll eftersom SBB betalat för fastigheten med D-aktier som ger en utdelning som kan ses som en hyresrabatt. Viceroy har enligt rapporten en kort position i SBB.

Draftkings

Hindenburg Research menade att Draftkings i och med samgåendet med Kambis konkurrent SBtech gett sina aktieägare exponering mot svarta marknader, pengatvätt och organiserad brottslighet. När bolaget noterades genom en SPAC kom 25 procent av intäkterna från SBtech och Hindeburg menade att omkring hälften av SBtechs intäkter kom från svarta- eller oreglerade marknader. Hindenburg hade inför rapportens publicering tagit en kort position i bolaget.

Telia

Telia hamnade i blåsväder när en korruptionsskandal kring bolagets verksamhet i Uzbekistan flöt upp till ytan. Frågan blev en flerårig följetång som slutade med avyttring av verksamheterna i österled och åtal av toppchefer, däribland den tidigare vd:n Lars Nyberg. 2015 vittrade hedgefonden Muddy Waters blod och menade att bolagets ovilja att redovisa all information i ärendet kunde få stora konsekvenser.