Davos Finansrådgivaren Guggenheims investeringschef Scott Minerd kom med en dyster profetia till den noggrant bevakade konferensen World Economic Forum i Davos: Det enda skälet till att en pyramidspelslik inflationsbubblan i tillgångspriser inte kollapsar är just nu likviditeten från centralbankerna, men till sist kommer det spricka, menar han.

Världens investerare lägger för lite vikt vid faktumet att antalet bolagskonkurser ökade med 50 procent i fjol och att tillgång till en allt mer dysfunktionell företagskreditmarknad försämrades kraftigt för allt fler bolag. Det kommer bli den utlösande faktorn till nästa kollaps, skriver Scott Minerd.

”Vi kommer nå en brytpunkt när alla vaknar till den här verkligheten, en tidvattenvåg av konkurser och försvagade möjligheter för bolagen att finansiera sig”, skriver investeringschefen i ett öppet brev inför konferensen och framhåller där också att antalet osäkra fordringar ökade med 400 procent under fjolåret enligt statistik publicerad av JP Morgan.

Tajmingen för när krisen kommer vara ett faktum är dock svårbedömd, givet att centralbankernas agerande hindrar en nödvändig korrigering, men situationen liknar vad som blev upptakten till lågkonjunkturen 2001-2002, skriver han.

”Förr eller senare kommer marknaderna att behöva prisa in den ökade risken för företagsobligationsspreadar relativt amerikanska statsobligationer. Men den inprisningen hämmas nu av en störtflod av likviditet från centralbanker och internationella investerare som flyr bort från utländska räntemarknader”, skriver han.

Läget påminner om ett scenario som nationalekonomen Hyman Minsky förutspådde om att perioder av stabilitet ofrånkomligt föder instabilitet, menar Scott Minerd. Hyman Minsky menade att stabiliteten till slut leder till kallade en ”pyramidspelsmarknad” där den enda orsaken till att öka portföljrisk eller behålla en redan hög sådan är fruktan att missa uppgången: Ett fenomen som de senaste åren fått förkortningen ”fomo” (”fear of missing out”).

”Lågkonjunkturen har nu tryckts tillbaka till 2021 eller 2022 och i upptakten av recessionen 2001 började företagskreditmarknadens nednötning tydligt tre år dessförinnan /…/. Det låter således som att det just nu finns god möjlighet för utsvultna obligationsköpare och jag håller med. Tålmodig väntan kommer dock leda till ännu bättre möjligheter för disciplinerade investerare som inte låter sig avledas in i exotiska tillgångsslag eller lockas in i jakten på den nuvarande avkastningsnivån”, skriver Scott Minerd.

 

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent