Draghi: ”Euron är irreversibel”

Publicerad 2012-07-26 13:15

Eurokrisen ECB kommer att göra vad som krävs för att bevara euron. Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en investerarkonferens i London på torsdagen, enligt Bloomberg News.

”Inom vårt mandat är ECB redo att göra vad som krävs för att bevara euron. Och tro mig, det kommer att vara tillräckligt”, sade han.

Han sade att räntenivåer som stör transmissionsmekanismen ligger inom ECB:s ansvarsområde.

”I den utsträckning som storleken på staters premier (för lånekostnader) hämmar funktionen i den penningpolitiska transmissionsmekanismen, så ligger det inom vårt mandat”, sade han.

ECB:s mandat är tydligt, att uppnå prisstabilitet, och ECB vill inte komplettera agerande som kan göras av regeringarna.

Han sade också att euroområdet är starkare än vad många säger och att framstegen de senaste sex månaderna har varit extraordinära. Han kallade EU:s senaste toppmöte för en ”riktig framgång”.

Mario Draghi sade också att brandväggarna är ”redo att arbeta mycket bättre än de gjort tidigare” och att man inte ska underskatta eurons politiska kapital.

Han sade att han inte kan göra någon bedömning av sannolikheten för att ett land lämnar euroområdet, och sade att euron är ”irreversibel”.