DRAFTKINGS: PENNINGTVÄTT OCH BROTTSLIGHET - HINDENBURG

2021-06-15 15:51:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Draftkings sammanslagning med Sbtech i samband med att bolaget noterades via ett så kallat spac-bolag ger aktieägare en exponering mot svarta marknaden, pengatvätt och organiserad brottslighet, menar Hindeburg Research i en rapport.

"Vi tror att Draftkings systematiskt har undvikit lagen och vidtagit omfattande åtgärder för att dölja sina affärer på svarta marknaden. Dessa överträdelser verkar fortsätta till denna dag, allt medan insiders 'cashar in' aggressivt på marknaden", skriver blankningsspecialisten.

När Draftkings noterades i april 2020 stod Sbtech för omkring 25 procent av gruppens intäkter och var den enda positiva bidragsgivaren till rörelseresultatet. Hindenburg uppskattar att omkring hälften av Sbtechs intäkter förra året kom från svarta- eller oreglerade marknader.

Enligt en källa har Sbtech sålt sina tjänster till "maffia" och Hindenburg påpekar att det är i skarp kontrast till Drafkings rena och ansvarsfulla image med partners som NFL och NBA.

Innan noteringen ska Sbtech ha försökt skyffla de illegala kunderna in i en nybildad distributör - BTI/Coretech. Vd:n som sattes att sköta den nya enheten var en före detta chef på ett spelbolag där FBI gjort ett tillslag och sedermera anklagats av den amerikanska finansinspektionen för att ha lurat investerare på över 100 miljoner dollar.

Hindenburgs undersökningar kopplar även BTI/Coretech till en asiatiska kriminell organisation som varit föremål för en schweizisk utredning om penningtvätt. Sbtech ska även ha haft verksamhet i Iran trots USA:s omfattande sanktioner mot landet.

Affären mellan Draftkings och Sbtech skapade rubriker i svensk affärspress eftersom Draftkings var en stor kund till svenska Kambi, och nyheten om att Draftkings skaffat en egen sportboksplattform fick Kambis aktie på fall.

Enligt före detta anställda på Sbtech som Hindenburg varit i kontakt med kämpade Sbtech med att hålla jämna steg med konkurrenter som bland annat Kambi och det ska ha varit just detta som fått bolaget att söka sig till marknaden som andra aktörer inte vill vara på.

Draftkings aktie har gått starkt sedan noteringen och handlas nu på omkring 26 gånger de senaste tolv månadernas försäljning. Samtidigt gör bolaget fortfarande stora nettoförluster som 2020 summerade till 844 miljoner dollar. Sedan noteringen har insynspersoner dumpat aktier för över 1,4 miljarder dollar, med Sbtechs grundare i spetsen som sålt för motsvarande cirka 568 miljoner dollar.

Hindenburg har efter sin granskning tagit en kort position i bolaget. Aktien föll omkring 8 procent när New York-börsen öppnade.Direkt-SE