Ekonomen Nouriel Roubini, även kallad "Dr Doom".

Börsen Ekonomen Nouriel Roubini, eller “Dr Doom” som han även kallas, väntar sig att världsekonomin går in i en “lång och otäck” recession i slutet av året och att den leder till stora börsras. Det rapporterar Bloomberg.

I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg säger ekonomen Nouriel Roubini, som förutsåg finanskrisen 2008, att världsekonomin glider in i en “lång och otäck” recession i slutet av året. Han tror att den varar under hela 2023 och leder till en skarp nedgång i det breda amerikanska aktieindexet S&P 500.

Centralbankernas försök att få ned den höga inflationen kommer att resultera i en “riktig hårdlandning” för ekonomin, enligt Nouriel Roubini som tror att flaggskeppsindexet kan rasa 40 procent.

“Även i en vanlig recession kan S&P 500 falla 30 procent”, säger han till Bloomberg.

Ekonomen kallas ibland för “Dr Doom”, ett smeknamn som han har fått efter sina pessimistiska uttalanden om ekonomin genom åren.

Nouriel Roubini uppger vidare att ekonomer som väntar sig en mild recession borde titta närmare på företagens och staternas höga skuldkvoter.

I takt med att räntorna och därmed lånekostnaderna stiger kommer många “zombieföretag, zombiehushåll och zombiestater” att dö ut, säger han till nyhetsbyrån och tillägger:

– Så vi får se vem som badar naken.

När världen väl är inne i en recession förväntar sig inte Roubini några finanspolitiska stödpaket eftersom utrymmet för sådana åtgärder börjar krympa bland de högt skuldsatta staterna. Risken för att elda på den redan höga inflationen kommer också att dämpa stödåtgärderna, enligt Nouriel Roubini.

Ekonomen tror att världsekonomin står inför stagflation – hög inflation och låg ekonomisk tillväxt – som på 1970-talet och en massiv skuldkris likt 2008.

– Det kommer inte att bli en kort och mild recession, den kommer att bli allvarlig, lång och otäck, säger Nouriel Roubini.