Sektor Leveranserna av fritidsfordon på den amerikanska marknaden i oktober var de högsta sedan luften gick ur 2018. Men "hemestertrenden" i spåren av pandemin skapar även ökad efterfrågan på produkter utanför fritidsfordonsmarknaden. Det skriver Dometics vd Juan Vargues i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

”Ett exempel är en trend vi har definierat som VBA (Vehicle Based Activities)”, uppger vd:n och pekar på att det finns 250 miljoner SUV:ar registrerade i världen – inte minst i USA. Allt fler packar nu in familjen i sina personbilar och ger sig ut i naturen, vilket skapar behov av kylboxar, tält och matlagningsprodukter.

”Där ser vi en stor potential och arbetar nu med att förstärka vårt produktutbud mot denna kundgrupp”, uppger Juan Vargues.

Två hårda år

Den amerikanska marknaden för fritidsfordon har två tuffa år bakom sig. Mellan 2009 och 2017 växte marknaden med i genomsnitt 15 procent per år. Men under våren 2018 började järtecknen visa sig.

I mars varnade bland annat Morgan Stanley i en analys för att den starka tillväxten på den amerikanska RV-marknaden kunde stå vid vägs ände. Samtidigt indikerade återförsäljarnas lagernivåer en tro på fortsatt tillväxt i samma takt.

Men under våren 2018 mattades tillväxten och i augusti blev analyshuset sannspådda när luften gick ur helt och återförsäljarna började tömma sina lager. För helåret 2018 minskade leveranserna med 4 procent och 2019 med 16 procent.

Blomstrande försäljning

När coronapandemin slog till i februari 2020 drabbades återförsäljare hårt av nedstängningarna, samtidigt som leverantörerna påverkades av stängda fabriker i Kina.

”Jag har aldrig varit med om något liknande”, sade Juan Vargues till Nyhetsbyrån Direkt då.

Men sedan USA öppnade upp igen har alltså försäljningen av husvagnar och husbilar blomstrat när amerikanerna vill ut i naturen. Månadsrapporterna från Recreation Vehicle Industry Association (RVIA) visar på en ökning av leveranserna jämfört med föregående mellan 17 och 50 procent per månad från juli till oktober.

Enligt en prognos från RVIA väntas marknaden växa med omkring 4,5 procent 2020 och ytterligare 19,5 procent 2021. I samband med rapporten för det tredje kvartalet uttryckte också Juan Vargues optimism för fortsatt god efterfrågan, och de senaste siffrorna har stärkt bilden.

”…när dessutom lagernivåerna i branschen är på en låg nivå så talar det för en fortsatt god utveckling”, menar han, även om osäkerhet från pandemin spökar i bakgrunden.

Höjda rekommendationer

Bolagets rapport för det tredje kvartalet rosade dock inte marknaden. Nordea menade i en analys att Dometics tillväxt på 3 procent i förhållande till den starka tillväxten på marknaden var en ”besvikelse”.

Sedan dess har dock ett antal analyshus uttalat sig och höjt sina rekommendationer. Av analytikerna i Infronts sammanställning från början av november hade nio av tolv köprekommendation på bolaget.

Under vårens coronafall på börsen rasade Dometics aktie från 90 kr ned till knappt 40 kr. Men kursen återhämtade sig och i oktober handlades den på nya högsta nivåer. Sedan dess har aktien backat tillbaka något i takt med att positiva vaccinbesked trillat in, men befinner sig fortfarande väl över nivån före pandemin.

 

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"