Analys DNB Markets anser att Tele2:s aktie är för attraktiv för att ignorera, trots att banken i sin värdering av teleoperatören tagit hänsyn till svaga makroförhållanden, höga energipriser och stigande räntor. Det framgår av en analys där banken uppgraderar Tele2 till köp (behåll).

”Vi finner nu värderingen attraktiv, med en uthållig 9-procentig direktavkastning, vilket enligt oss motiverar en köprekommendation”, skriver DNB Markets.

I analysen påminner banken om att det fortfarande finns ett 20-procentigt ”aktieöverhäng” från Kinnevik, vilket var ett av skälen till DNB:s tidigare behåll-rekommendation.

Genom att återinvestera Tele2:s utdelningar under de kommande fem åren borde nästan 60 procent av det nuvarande marknadsvärdet emellertid vara återbetalat, vilket banken menar kan vara lockande för den långsiktige investeraren.

Telia ett ”solitt aktiecase”

Även för Telias del ser DNB Markets ett ”solitt aktiecase” trots svagare makroekonomiska förhållanden, framgår av en separat analys där banken upprepar sin köprekommendation för Telia.

DNB räknar med att Telia fortsätter att leverera på sitt transformationsprogram, vilket minskar bolagets kostnader och som ett resultat av detta kan bolaget hantera högre energipriser, heter det i analysen.

”Med en väntad fri kassaflödesavkastning på 9 procent och en solid balansräkning, ser vi en potentiell uppsida i våra utdelningsantaganden”, skriver DNB om Telia.

DNB Markets har sänkt riktkursen för Tele2 till 120 kronor (128) och riktkursen för Telia har dragits ned till 43 kronor (47).

Vid 11.50-tiden hade Tele2-aktien stigit 1,6 procent till 96:38 kronor. Telia handlades samtidigt 0,3 procent högre till 32:47 kronor.