Analys Analytikernas snittestimat för Volvo Cars ser ut att vara "optimistiskt", menar DNB Markets som nedgraderat bilaktien.

”Vi ligger 5-17 procent under konsensus vad gäller väntad ebit för 2022-2022”, skriver banken i en analys som publicerades efter onsdagens börsstängning.

Som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen sänker DNB Markets rekommendationen för Volvo Cars till behåll, från tidigare köp, och drar ned riktkursen till 80 kronor (85).

”Även om vår uppfattning om att Volvo Cars är väl positionerat för en helelektrisk framtid är intakt, har vi nedgraderat till behåll (köp) då basvärderingen exklusive Polestar har nått vår riktkurs och det framväxande konsensus är klart mer optimistiskt än våra estimat”, skriver DNB i analysen.

DNB har dragit ned sin värdering av Volvo Cars innehav i Polestar, baserat på aktiekursen i spac-bolaget bakom Polestar Gores Guggenheim, från 42 kronor per aktie till 36 kronor per aktie. Givet Volvo Cars nuvarande aktiekurs kring 80 kronor ger det ett värde på Volvo Cars exklusive Polestar på 44 kronor, vilket är i linje med DNB Markets värdering av bolaget, menar banken.

Inför det fjärde kvartalet har Volvo Cars ledning sagt att efterfrågan varit stark de första två månaderna, men uppgett att försäljningen begränsats av att produktionen varit fortsatt ansträngd som en följd av problemen i leveranskedjan, påpekar banken.

För det fjärde kvartalet räknar DNB Markets med att Volvo Cars har sålt 158.000 fordon med intäkter om 75,4 miljarder kronor och ett ebit-resultat på 4,35 miljarder kronor.

I torsdagens öppningshandel gick Volvo Cars ned 2,9 procent till 76:76 kronor.