Analys Gruv- och smältverksbolaget Boliden får en köprekommendation med riktkursen 300 kronor, cirka 15 procent över dagens kursnivå, när DNB Markets inleder bevakning av bolaget, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare.

”Vi gillar Bolidens diversifierade råvaruexponering och dess bäst-i-klassen direktavkastning”, skriver banken i ett morgonbrev, där avsnittet om Boliden får rubriken ”King of the North”.

Boliden sticker ut i sektorn genom att utvinna såväl koppar som zink och guld – samt genom att driva både gruvor och smältverk.

DNB har en positiv syn på den framtida utvecklingen av zinkpriset, men är lite mer försiktig vad gäller kopparprisutvecklingen.

”Zinkpriset har fallit omkring 30 procent sedan den senaste toppen för 22 månader sedan, vilket från ett historiskt perspektiv indikerar att botten kan vara nära”, skriver DNB.

För koppar ser det alltså inte lika bra ut. Baserat på historiska data tror banken på en möjlig nedsida i storleksordningen 25 procent och kommande utbudsökningar kommer att motverka större prisuppgångar, resonerar analytikern, som dock är mer positiv på längre sikt.

”Vi tror att nedsidesrisken är diskonterad i aktiekursen, och att elektriska fordon och förnybar energi kommer att bli avkörande efterfrågedrivkrafter på lång sikt”, fortsätter DNB.

Vidare underskattar marknaden effekten av Bolidens tillväxtprojekt vid existerande tillgångar och av kommande gruvbrytning i områden där metallhalterna ligger högt, menar analytikern.

Boliden handlades vid lunchtid på torsdagen till 260:25 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång på knappt 1 procent för dagen.

 

Graf: Boliden kursutveckling 2019

image

 

Källa: Infront